Jussi Adler-Olsen: Zabijáci (druhá recenze)

Druhá detektivka Jussiho Adlera-Olsena (možná už jste četli jeho Ženu v kleci) se vrací do policejního oddělení Q – oddělení dávných případů. Komisař Carl Mørck vyšetřuje 20 let zapomenutou vraždu. Kauza je dávno uzavřená a ve vězení sedí člověk, který se k vraždě přiznal. Něco tady ale nesedí.

Složka s uzavřeným případem se jednoho dne objeví na Mørckově stole – někomu očividně záleží na tom, aby se někdo vrátil ke dni, kdy byli brutálně zavražděni bratr a sestra, studenti elitní internátní školy.
Pátrání oddělení Q nás zavádí k šestici kamarádů, bývalých spolužáků obětí. Ukazuje se, že mezi jejich oblíbené kratochvíle patřilo a patří bezdůvodné brutální násilí páchané na náhodně vytipovaných obětech. Zároveň si však házejí klacky pod nohy a vzájemně si vyřizují své pochybné účty.

Kromě vyšetřování nás autor provádí složitým životním příběhem samotného Carla Mørcka. Jednotlivé linie propojuje lehce a bez rušivých momentů. Oproti jiným severským detektivkám pak v Zabijácích  narazíte i na vyloženě zábavné pasáže, kterým se od srdce zasmějete.

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen je jeden z nejúspěšnějších současných autorů z Dánska. Vystudoval politologii a pracoval jako redaktor a nakladatel. V současné době se věnuje problémům, které rezonují v dánské společnosti. Za svůj literární vzor považuje Dicka Francise. Narodil se v roce 1950 a žije v Kodani.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *