Jsem Ir, jsem bojovník, jsem zrádce

Tyrone Meehan vyrůstal v katolické rodině, kde bylo hodně dětí, ale málo peněz. Otec byl členem IRA a jeho fanatismus poznamenal celou rodinu. Když zemřel, vdova se spolu s dětmi přestěhovala k bratrovi do Belfastu, kde byli pronásledováni protestanty.

Mladý Tyrone kráčel v otcových šlépějích, vstoupil do IRA.

Během let se oženil se svou dětskou láskou Sheilou, narodil se mu syn. Celou dobu aktivně bojoval za práva Irů. Během jedné akce nešťastnou náhodou zastřelil kamaráda a britská policie, která jako jediná o incidentu věděla, chtěla, aby pro ně Tyrone pracoval jako špión a on to přijímul.

Jak praví stará známá pravda – tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne… V Tyronově případě to trvalo dvacet pět let.

Nyní je mu jednaosmdesát let a ví, že už nemá co ztratit. Vrací se do Killybegs v Irsku, do rodného domu, kde čeká na smrt. A moc dobře ví, že přijde, jen netuší odkud a kdy přesně. Než se tak stane, má Tyrone dost času, aby poskládal mozaiku celého příběhu.

V románu se prolíná současnost a minulost. Poznáváme prostředí, kde Tyrone jako malý chlapec vyrůstal. Jakkoli je Irsko krásnou krajinou, pro rodinu, ve které nemají co do úst, je zde život těžký. Země se dlouhodobě potýkala s konflikty mezi katolíky a protestanty, které měly většinou násilnou formu. I přes to, že byl vyhlášen svobodný irský stát, tyto nepokoje pokračovaly, aby vyvrcholily tzv. Krvavou nedělí v roce 1972 a pokračovaly hladovkou irských věznů z počátku osmdesátých let, která je zmíněna i v této knize.

Tyrone Meehan má předlohu ve skutečné postavě, Denisi Donaldsonovi, který byl přítelem Sorje Chalandona, autora této knihy.

Tyrone není jednoznačná literární postava. I přes to, co udělal a co mu má celý irský národ za zlé, je člověkem, který se snažil držet svých zásad, chránit svou rodinu a přátele a ke svému činu se postavil čelem. Svou volbu považuje za menší zlo.

Tyrone jako příslušník IRA v Belfastu prožil těžké chvíle, viděl umírat své souputníky v bojích, několikrát byl vězněn, přesto se snažil uchovat si vlastní hrdost i za cenu ponížení a ztráty důstojnosti. V Killybegs rekapituluje svůj život, ale nesnaží se svůj čin jakkoli obhájit.

Román je nejen napínavým politickým thrillerem, zároveň je jakýmsi průvodcem po historii Irska, od dvacátých let minulého století po současnost. O konfliktu mezi protestanty a katolíky, jakož i o úloze IRA jsem doposud měla jen kusé informace, které se tu a tam objevily v médiích. Díky tomuto románu jsem se o této věci dozvěděla něco víc a poznala i zákulisí – jak bojovali obyčejní lidé, kteří hrdě stáli za svou věcí a byli ochotni obětovat vše včetně svého života.

Chcete poznat Irsko i z druhé strany? Proniknout hlouběji do politického i náboženského života Irů? Chcete si sami udělat obrázek o Tyronu Meehanovi? Román Návrat do Killybegs byste si tedy neměli nechat ujít.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Barbora Javorková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *