Jonas Jonasson: Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Když vám je sto let, obvykle si přejete život dožít v klidu a míru. Pokud jste ale Alan Karlsson, hrdina této knihy, tak několik desítek minut před plánovanou oslavou, na kterou má dorazit celá honorace města, zmizíte. Seberete se, vylezete z okna domova důchodců a utečete.

Když jste Alan Karlsson, koupíte si lístek na první autobus jedoucí směrem pryč. Když jste Alan Karlsson, tak se vám shodou náhod povede ukrást kufr. A konečně, když jste Alan Karlsson, tak v tom kufru najdete padesát milionů švédských korun, a jde po vás místní mafie. Cesta Alana Karlssona nemá žádný cíl, ale má jednoznačný smysl. Nechce už tlít v domově důchodců, ale na poslední chvíli vzít život do vlastních rukou.

„Stoletý stařík“ je inteligentní a vtipná kniha. Jonas Jonasson, bývalý novinář a televizní producent, vypráví příběh lehce a nenuceně, jakoby příhody z knihy byly na denním pořádku. Humor v knize je velmi suchý a velmi černý. Nikdy nezajde tak daleko, aby si čtenář začal klepat na čelo, ale dojde tak daleko, že vyvolá další bouřlivý smích.

Jonas Jonasson je v literární tradici severské humoristické literatury pokračovatelem Fina Aarta Paasiliny, na něhož se ostatně v knize odkazuje. Jak Paasilina, tak Jonasson s neuvěřitelnou lehkostí podávají na stříbrném podnosu humor absurdní a nečekaný, ale geniálně vypointovaný. Oba také své příběhy umisťují mimo dosah velkoměst a venkovská poetika v nich hraje svou roli.

Přesto je ale třeba „Stoletého staříka“ číst i jinak. Není to jen humoristický román o jednom bláznivém dědovi, kterého už nebavilo čekat na smrt. Je to kniha o chuti žít. O vůli nepoddat se stáří a jít si za svým. Alan Karlsson má za sebou bohatý život, plný dobrodružství a šíleností. A přesně takový chce mít i závěr života.

Prášilovské historky stoletého staříka vás určitě nadchnou. Zamilujete si je a budete je prožívat, jako by byly vaše vlastní. Možná si to i budete přát.

Naše hodnocení: 90%

O autorovi

Švédský autor Jonas Jonasson je ve světě literatury nováčkem. Pochází z jižního Švédska a po studiích pracoval jako novinář, televizní producent nebo mediální konzultant. Založil úspěšnou poradenskou firmu, kterou po 20 letech prodal a přestěhoval se do Švýcarska. V současné době žije na švédském ostrově Gotland a dopisuje svou druhou knihu Analfabetka, která uměla počítat.

Máme pro vás krátkou ukázku a knižní trailer

Open publication – Free publishingMore kniha

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *