Johan Theorin: Mlhy Ölandu

V případě, že zmizí dítě, celé okolí  je ve střehu. Nikdo nechce připustit, že by se v blízkosti mohl najít někdo tak zrůdný, že by byl schopen ublížit dítěti, či ho dokonce zabít.

Proto, když se v mlze na ölandském pobřeží ztratí malý chlapec, všichni počítají s tím, že nalezl svůj osud v rozbouřeném moři. S touto myšlenkou se však nechce smířit chlapcův dědeček, který věří, že jeho vnuk byl unesen. Když mu po 20 letech anonym pošle chlapcův sandálek, nemá již pochybnosti o tom, že byl chlapec zavražděn.

Společně s jeho matkou se pouští do odhalování událostí, které následovali onoho zamlženého dne. Nejpříhodnějším pachatelem se nabízí Nils Kant, který byl místním postrachem. Jediným problémem je, že v době zmizení chlapce ležel již 10 let na  ölandském hřbitově. Otázkou však zůstává, zda tomu tak opravdu je. Je snad vše jinak, než se zdá?

V románu spisovatele Johana Theorina se přesvědčíte o tom, že není dobré věřit všemu co se „říká“ a ne všichni lidé jsou takový, jak se na počátku jeví.

Detektivní román nabízí velké množství zvratů, záhad a hlavně perfektně vypracovanou pointu, které prostředí pustého švédského kempu dodává náležitý ráz. Mlhy Ölandu jsou proto dobrým společníkem nejen na dovolené, ale i při deštivých večerech v bezpečí domova.

Kdo je Johan Theorin?

Mlhy Ölandu jsou románovou prvotinou Johana Theorina, spisovatele a novináře. Napsal ji v roce 2007 a hned se s ní slavil úspěchy. Švédská akademie autorů kriminálních románů ji zvolila za debut roku. Ölandský ostrov, kde po staletí žila jeho rodina, na něj silně zapůsobil a přinesl inspiraci pro jeho thrillery. Stejně tak místní pověsti, které se předávaly z generace na generaci. Dnes pracuje jako novinář a žije v Göteborgu, kde také plánuje závěrečný díl své plánované tetralogie. Druhý díl – Smršť – vyšel na jaře 2012 a k českému vydání se chystá i díl třetí. Theorin je uznávaný pro mimořádný smysl vyprávět temné příběhy a předat atmosféru, která čtenáře přilepí ke křeslu.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *