Jít za štěstím

Eilis Laceyová žije s matkou a sestrou Rose v Irsku. Píší se padesátá léta dvacátého století a pro Eilis je těžké najít si zaměstnání, i když chvíli pracuje v obchodě, jemuž pevnou rukou vládne despotická majitelka. Když už to vypadá, že Eilis uvízne v začarovaném kruhu, přichází otec Flood, katolický kněz, a nabízí jí šanci na nový život. Má to jednu podmínku – Eilis musí opustit rodinu a vydat se za oceán. Nebude první ani poslední, její bratři žijí v Anglii, kde si našli práci. Amerika je sice o kus dál, ale nabízí Eilis možnosti, o jakých se jí v Irsku ani nesnilo.

V Brooklynu Eilis začne pracovat v obchodě s oděvy a dobře si vede i v soukromí. Ubytování získá u přísné paní Kehoeové, která si ji oblíbí. Eilis se daří i přes počáteční stesk po domově, který jen těžce překonává, je šikovná, ale ráda by se posunula dál – na popud otce Flooda začne navštěvovat kurz účetnictví. I když je zcela oddána číslům, najde si čas i na lásku. Seznámení s instalatérem Tonym, šarmantním Italem, jí vnáší novou radost do života. Eilis a Tony se vezmou, ale idylka netrvá dlouho. Vztah novomanželů je narušen tragickou událostí, která Eilis přinutí vrátit se zpátky do Irska. Eilis ví, že se jednou bude muset rozhodnout – zůstane doma jako opora své matky nebo se vrátí do Brooklynu, kde na ni čeká manžel?

V pořadí šestý román irského autora Colma Tóibína rozebírá téma emigrace. Téma, které je aktuální v každé době a dnes obzvlášť. Eilis následovala tisíce svých předků, aby za velkou louží našla práci i nový domov. Situaci měla ztíženou tím, že je žena – ty to v poválečném Irsku neměly vůbec jednoduché. Eilis je taková hodná holka, přesně víme, co řekne a jak se bude chovat, ale i pro ni je těžké znovu zakořenit. Je racionální, sice ráda sní, avšak nikdy nepopouští uzdu fantazii přespříliš, což jí pomáhá překonat nesnáze s přizpůsobením se novým podmínkám. Vyrůstala v rodině, jejíž členové drží při sobě navzdory tomu, že kvůli práci opustili rodnou zem. Ale jak se říká – dobří lidé žijí všude a Eilis měla štěstí, že je mohla potkat.

Colm Tóibín napsal jednoduchý, ale působivý příběh. Zakládá si na detailech a přesných popisech. Dokonale vystihl atmosféru malého irského městečka, kde vám každý kouká do talíře, i život v rušném a někdy až příliš živém Brooklynu… až máte pocit, že jste to vy sami, kdo tam žije. Když čtu román, který napsal muž, a jehož hrdinkou je žena, jsem vždy zvědavá, jestli se autor do postavy dokáže vcítit. Colmu Tóibínovi se to podařilo skvěle. Kniha s jednoduchým, ale výstižným názvem Brooklyn nabízí pohled do světa ženy, která se vymanila z konvencí stanovených životem na maloměstě, překonala sama sebe a přijala výzvu, jíž se zpočátku velmi bála.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Barbora Javorková

25. února má v českých kinech premiéru stejnojmenný film.

Soutěž (ukončena)

Vyhrajte román Brooklyn a 2 lístky do kina CineStar. Úplná pravidla soutěže 

Výherci:

  • Dominika Tlapáková
  • Kateřina Štochlová
  • Michaela Timmermansová
  • Lucie Kulhánková
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *