Jak znovu nalézt ztracené štěstí?

Život v Paříži je snem mnoha žen a Diane tento sen žije se svým mužem a dcerou až do doby, než přijde krutá zpráva o autonehodě. Sen se zhroutil společně s celým světem, všechno ztratilo smysl. Najednou nebyl už ani Colin, ani Clara a z vysněné kavárny se stala jenom přítěž a břemeno, o kterou se nikdo nechce pořádně starat. Dianin šťastný a pestrý svět ztmavl a zúžil se na spánek, probuzení, kafe, cigára a zase spánek. Takhle to šlo celý rok… A pak si Diane z ničeho nic sbalila pár osobních věcí do kufru, vše ostatní nechala za sebou, a odletěla na Zelený ostrov žít Colinův sen a hledat v Irsku sama sebe a ztracené štěstí…

Šťastní lidé čtou a pijou kávu je knížka o životě, o lásce, štěstí i smutku. Příběh je plný protikladů, v jedné chvíli dominuje beznaděj a lítost a v té další zas potěšení a vize dobrého konce. Mladá autorka Agnès Martin-Lugand dokázala naprosto přesně, ale přitom nenásilně popsat, jakými stavy prochází mladá žena, když ztratí své nejbližší, a tím pádem i chuť k životu.

V příběhu si jistě každý najde to své, každý kdo někdy někoho ztratil, ať už tragicky nebo jen proto, že se v životě jejich cesty rozešli. Každá ztráta je doprovázena smutkem, ale po nějakém čase zároveň nadějí v nový začátek. Stejně tak je tomu i v případě knihy Šťastní lidé čtou a pijou kávu, i na Diane v Irsku čeká nejedno překvapení a nejedno nové setkání. A čtenáři se můžou celou dobu jen domnívat, jestli přijde happyend.

Pokud hledáte knížku na chladný či propršený večer u krbu či jako dárek mamince či nejlepší kamarádce, je rozhodně tento roztomilý příběh dobrou volbou.

Hodnocení: 85 %

Autorka: Petra Nováková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *