f7d8767d

Jak na život

Každý jsme jiný, ať už se na to díváme z pohledu fyzické konstituce, energie nebo přístupu k duchovnu. Podle tradic ájuverdy se lidé dělí na tři tělesné typy a každý tento typ potřebuje k vyváženému životu něco jiného – teplo, chlad, sladké, trpké. Matthews, autor knihy Umění vyváženého života, se nezabývá jen jídlem a rozdělením na typy, ale i tím, jak běžné činnosti mohou negativně ovlivňovat náš život, protože to prostě pro nás není. Už jste určitě někdy přemýšleli nad tím, že byste chtěli vstát brzy ráno, zacvičit si, dát si sprchu, snídani a jít svěží do práce, ale prostě to nejde. Ne každý jsme ranní ptáče, a i taková drobnost jako vstávání nám může rozhodit biorytmus. To, co skvěle funguje na vaši kamarádku, nemusí fungovat na vás.

Skvěle je zpracovaná kapitola o uvědomění si sebe sama a technikách, jak najít čas na nastolení vnitřního klidu a rovnováhy. Stačí krátká meditace i na pár minut v kanceláři, která Vám dokáže pročistit hlavu. A pokud se budete chtít více dostat do hloubky meditace, různé typy jógy jsou pro to jako stvořené. V dnešním světě až moc spěcháme a zastavit se bývá neskutečný problém. Proto je dobré si osvojit pár jednoduchých technik, jak se zklidnit fyzicky i mentálně.

Nejen meditací se můžete dopracovat ke stavu, kdy vám tělo péči začne pozitivně vracet. Podle svého tělesného typu se můžete i stravovat. Zásady ájuverdy pracují s tím, jak horké nebo studené vaše tělo vnitřně je a jak tento stav podpořit nebo vyvážit. Pokud půjdeme do hloubky, možná zjistíme, že zbytečně své tělo přehříváme, zatěžujeme a zbytečně si ubíráme energii. V knize najdeme řadu receptů pro každý tělesný typ a jednoduchý jídelníček.

Shaun Matthews kombinuje jak západní, tak východní medicínu a pohledy na lidské zdraví a životní styl. Hledá skutečnou příčinu obtíží, které nás sužují a kterými naši předkové netrpěli. Není to jasná odpověď na všechno v našem životě, ale může ukázat směry, kterými se vydat a způsoby, které nám mohou v našem životě pomoci nastolit rovnováhu.

Umění vyváženého života je určené pro všechny, kteří jsou otevřeni novým věcem a mají vnitřní touhu něco změnit. I kdyby to byla maličkost, která Vám pomůže se znovu volně nadechnout. V tomto případě i cesta je cíl a cílem je být šťastný.

Kristýna Pekárková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *