1cce4461

Jak chytit špiona?

Kniha Tři minuty do soudného dne popisuje jednu z největších špionážních afér v historii USA, kdy byly v době konce studené války na americké základně v Německu kradeny přísně tajné armádní dokumenty. Do sovětských rukou unikly podrobné válečné plány, ale i strategické informace o jaderném arsenálu, které by v případě konfliktu vedly k rozhodnému vítězství druhé strany. Joe Navarro, zvláštní agent FBI a autor této knihy, se na případu osobně podílel. V FBI pracoval přes 25 let, je expertem na profilování pachatelů trestných činů a mimo jiné autorem bestsellerů Jak prokouknout druhé lidi nebo Nebezpečné osobnosti.

Vše začíná nenápadně, Joe Navarro si během rutinního rozhovoru všimne drobných znaků nervozity u vyslýchaného Roda Ramsayho a prosadí si vlastní vyšetřování. Brzy se ukazuje, že tento bývalý voják by mohl být klíčových zdrojem informací a rozkrýt fungování celé špionážní skupiny. FBI ale pracuje pod tlakem, Ramsay může kdykoli zmizet v zahraničí nebo si vzít právníka a přestat spolupracovat, a tak je hlavní strategií vyšetřovatelů získat jeho důvěru, aby bylo možné pokračovat v neformálních rozhovorech. Navarro plánuje každé setkání do nejmenších detailů, řeší umístění nábytku v místnosti, způsob přivítání, výběr oblečení nebo nabídku jídla a pití. Případ se na několik let stává jeho posedlostí, které obětuje veškerý rodinný i osobní život a nakonec i zdraví. I přes obstrukce z centrály FBI a dalších institucí se mu nakonec daří kauzu uzavřít, ale hollywoodský happyend nečekejte. Skutečný život není černobílý a šrámy na duši i těle si odnáší i Joe Navarro.

Kniha je napsána podle skutečné události, takže zapomeňte na překombinované špionážní thrillery plné automobilových honiček a přestřelek mezi agenty. Jedná se v podstatě o přepis rozhovorů a popis jejich přípravy, občas se objeví osobnější detaily. Největší díl akce a adrenalinu zde obstarává komunikace obou pánů a jejich hra kočky s myší. Joe Navarro píše poutavě a nenudí, i když se občas musíte prokousat vojenským a zpravodajským žargonem či záplavou zkratek. Nešetří ani sebeironií a občasným humorem, který knihu trochu odlehčí.

Tahle knížka je originální, v záplavě fikcí na toto téma popisuje skutečný případ a rovnou z pohledu jednoho z hlavních aktérů. Kromě historických údajů a souvislostí se čtivou formou seznámíte také s tím, jak vypadá ve skutečnosti práce zvláštního agenta FBI a jak moc se liší od našich představ. Knížku doporučuji i čtenářům, kteří se špionážnímu žánru většinou vyhýbají. Myslím, že budete překvapeni.

Autorka: Monika Havlasová

Hodnocení:

SOUTĚŽ O KNIHY TŘI MINUTY DO SOUDNÉHO DNE

Zaujala vás knížka a máte chuť přečíst si o největší špionážní aféře století? Máme pro vás soutěž o deset knih Tři minuty do soudného dne! Stačí vyplnit formulář níže. Nezobrazuje-li se vám formulář správně, najdete ho zde. Soutěž probíhá do pátku 20. 10. 2017, výherci budou kontakotváni do tří dnů od vyhlášení na zadané emailové adrese.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *