f4cb9aea

Jak bohatý spratek do reality spadl…

Šaty, boty, ponožky, doplňky… Cokoliv byste hledali na pultech nejlepších a nejdražších obchodů, našli byste i v šatníku Emy Studené. Užívá si života plnými doušky a rozhazuje peníze svého otce. Je jí 27 let a od života toho moc nechce. Ne však její otec. Měla by si najít práci, žít vlastní život a přestat utrácet! Jak se ho nejlépe zbavit? Dělat, že pracuje. Na vymýšlení scénářů a splétání podivných plánů má totiž Ema opravdový talent. A tak se rozhodne, že bude psát román. Na oko.

Místo toho začne sepisovat svůj deník. Ten však v nestřežené chvíli padne do otcových rukou a v tu chvíli končí život na výsluní. Stěhuje se do nového bytu a musí se postarat sama. Kdo jí asi bude vařit? A jak se vlastně pere? Vydržet celé dny na čokoládě asi taky nejde… Ema tak začíná poznávat to, co většina lidí v jejím věku dávno zvládá s přehledem. Co jí ale chybí, je nadhled a často i rozum. Sama sebe dostává do tak prekérních situací, že je až s podivem, že neskončí jako cirkusový klaun. Ale jedno řešení by tu bylo… Vytře všem zrak a vrátí se do zlaté klícky! Pokud to celé zase nezvorá…

Falešný román je perfektní oddychovka nejen pro zimní večery. Někdy totiž nejde o to vyřešit pořádný případ, nebo se zabývat všemi bolestmi světa. Občas je nutné i odpočívat a proč ne v přítomnosti Emy Studené.

Ema Studená je totiž vážně eso. Její realita se pohybuje mezi kavárnou, tělocvičnou, bary a především šatnou. A je neskutečně trhlá. O reálném světě plném složenek nemá ani tušení. O to vtipnější je jejich první setkání.

Autorka jí dala do vínku spoustu vlastností, které doslova lezou na nervy. Na druhou stranu se jí nedá upřít alespoň náznak sympatií. Je to tak trochu Libby Lomaxová (Noc s Audrey Hepburn), vzhledem k jejímu umění dostávat se do průšvihů a trochu Tanzie s Avou (Holky v balíku, americký film z roku 2006). Výsledek je sem tam trochu protivný, zároveň ale rozesměje.

Magdalena Mintová stvořila svět Emy Studené, který je tak trochu scvrknutý. Ani realita v jejím podání není až tak reálná. Stále se totiž pohybuje někde výš, než normální smrtelníci. I tak jde o zdařilý koncept, který se dobře čte a baví. Jsou to v podstatě Eminy deníkové záznamy. A co ji občas napadne, to je výkvět všech nápadů. Každý její plán dospěje ke katastrofickému konci dřív, než se stačí vzpamatovat. A k tomu jí skvěle sekundují další postavy. Většinou si ale vystačí sama. Protože je to studnice nejednoho moudra.

Text je celistvý, právě forma je zajímavá. Máte pocit, jako když se noříte do Eminy hlavy. I její jazyk odpovídá zadání. Věříte jí každé slovo. Jak ale dopadne její falešný román, na to si ještě musíte počkat…

Autorka: Tereza Bártová

Hodnocení:

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *