J. K. Rowlingová: Prázdné místo

Děj románu se odehrává na anglickém venkově, v malém městečku jménem Pagford. Je to na první pohled idylické místo, ale zdání klame. Za pěknou fasádou se odehrává válka, která zuří nejen v městské radě, ale i u rodinných stolů a rozděluje obyvatele Pagfordu na dva tábory.

Náhlou smrtí radního Barryho Fairbrothera se v radě změní poměr sil a tichá válka vypukne naplno. Obě strany se v nadcházejících volbách snaží na prázdné místo po Barrym dosadit svého kandidáta. Do poslední stránky nebudete tušit, jak to nakonec vše dopadne.

Prázdné místo je tak trochu sociální drama, tak trochu detektivka a především sonda do anglického maloměšťáctví. Žádná z postav není tím, čím se na první pohled zdá a určitě se na ně nemůžeme dívat černobíle. Rowlingová nám představuje své hrdiny s pomyslnou maskou, kterou si nasazují před svými sousedy a za zavřenými dveřmi ukrývají (ne)malá rodinná i osobní tajemství. Nečekejte pohádku a sympatický příběh plný kouzel. Toto je kniha pro ty, kteří z Harryho Pottera už vyrostli.

Všichni s napětím očekávali, s čím přijde Rowlingová po své legendární sérii o čarodějnickém učni s jizvou na čele. Mnozí jsou možná zklamaní, že se v knize neobjeví žádné čáry, jiné odradí zdlouhavější začátek a množství postav. Přes to všechno je ale Prázdné místo vynikající román. Je pravděpodobné, že by si bez nálepky „J. K. Rowlingová“ nezískal tolik čtenářů, ale s jistotou můžeme konstatovat, že pokud po knize sáhnete, nezklame vás. Jen je třeba k ní přistoupit bez předsudků.

Book trailer:

Autorka: Anety Zahraníková (Knihkupectví Nisa)

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *