Hurá do Berlína aneb jak nebýt za turistku

Stylový průvodce Berlínem vám v několika kapitolách ukáže, co je pro skutečnou Berlíňanku typické a podle čeho ji zaručeně poznáte. Spojovací linkou mezi jednotlivými částmi knihy je postoj, jaký Berlíňanky zastávají – tedy být za každých okolností svá a jedinečná. Ať už je to v oblečení, které musí mít tu správnou patinu, nebo třeba v tom, jaký kočárek pořídí pro svou ratolest. Připravte se na rozčarování, které vás stoprocentně nemine. Trendy, které všeobecně nasáváme z různých magazínů, jsou v Berlíně někde jinde. Jako by tady platila jiná pravidla. A máte pravdu. Pravidla tady skoro žádná nejsou.

Jednotlivé kapitoly čtenáře vezmou do ulic Berlína a na autentických Berlíňankách předvedou to, co je trendy jen a jen v hlavním městě Německa. Nejspíš si řeknete, že tohle či tamto byste si na sebe nevzala, ale jak i sama autorka říká, některé věci v jejím šatníku jsou nositelné právě jen v Berlíně. Myslím, že to pochopí člověk v okamžiku, kdy se tam ocitne.

Od módy v oblékání se autorka dostává k oblíbeným místům, která jsou vyhledávána v různých ročních obdobích. Ať už jsou to hudební festivaly, farmářské trhy nebo tradiční blešáky, kde se dají najít skvosty, kterými si Berlíňanka dotváří svůj domov. Na značky se tu nehraje, spíš je to takové módní faux pas. Vlastnoručně vyrobené stínítko udělá na přátele větší dojem než křišťálová váza.

V jedné z kapitol Veronika Jonášová představuje své modelky, skutečné ženy a dívky, které se na knize podílely a které v Berlíně žijí různě dlouhou dobu. A ony samy přináší vlastní pohled na život v tomto městě, který je takovým světem sám pro sebe. Jako správný průvodce má i Berlíňanka jednu kapitolu věnovanou místům s přesnou adresou pro případ, že byste se jako já po přečtení rozhodli, že se do Berlína musíte bezpodmínečně podívat. Stylový průvodce Berlínem vám totiž nedá šanci ho jen tak uložit mezi ostatní knihy. Skutečný Berlín se musí zažít.

Přestože nějaká pravidla v Berlíně platí, v závěru knihy zjistíte, že o to vlastně ani nejde. Být moderní Berlíňankou může být každá žena bez ohledu na věk či na původ. Stačí se hodit do pohody, obléct si, v čem se cítíte zatraceně sexy a sebevědomá, a být svá. To je pravá Berlíňanka. 

Hodnocení: 80 %

Autorka: Kristýna Pekárková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *