Dýchající a živé Koleje osudu + soutěž

Dětská vášeň a fascinace vlaky se Ericu Lomaxovi stala osudovou. Aniž by tušil, co ho v životě potká, upnul se na drobnost, která ho udržela naživu v nejtěžších chvílích. Krása, složitost a zároveň nekomplikovanost železnice mu poskytuje útěchu v době, kdy je míle vzdálen od domova, od všeho obyčejného, co mu přinášelo radost a tváří tvář stojí proti Japoncům, kteří se rozhodli využít britské zajatce k práci. To nejtěžší ale není válka samotná, ale život po ní. Vyrovnat se s tím, co se stalo, je složitější, než se na první pohled zdálo a Eric hledá sílu všechno ustát.

Eric byl mladý a naivní kluk, který neměl žádnou představu, jak může válka vypadat. Vlastně i z toho důvodu se při mobilizaci zapojil do Královského spojovacího vojska. Mělo to být něco, díky čemuž se válce v první linii vyhne. Jen on, telegraf a válka někde daleko za ním. Jenže pak je poslán do Indie a přes absenci výcviku se musí stát plnohodnotným vojákem. Nic se ale nevyvíjí tak, jak si představoval a společně s jednotkou padnou do zajetí Japonců. Přes všechnu vyčerpávající fyzickou práci je pro Erica tohle všechno nepodstatné v porovnání s psychickým týráním jediného člověka – japonského tlumočníka Nagase. I kdyby se mu podařilo na celou válku zapomenout, na tohoto muže zapomenout nemůže. A věta: „Vím, kde ho najdeš.“ otevírá staré rány.

Trailer filmového zpracování knihy:

Příběh Koleje osudu je biografické vyprávění člověka, který si prošel v životě zkouškami, o kterých bychom snad rádi ani nevěděli. Eric Lomax vpouští čtenáře do svého života od úplného začátku a nic nepřikrášluje. Odhaluje svou vášeň pro vlaky, svou dětskou zálibu a záchranu ve chvílích, kdy nebyl úplně spokojený na gymnáziu ani doma. Žádným překvapením ani pro samotného Erica nebyl nástup do úřadu na poště, po vzoru svého otce. A někdy v té době dochází ke zlomu a Eric se staví na vlastní nohy a bouří se. Ať už je to vstup do jiné církve, nebo přihlášení se do technického programu pro telegrafisty. A pak přichází válka a všechno se pro něj mění. Z obyčejného bezstarostného a trochu naivního kluka se stává odhodlaný mladý muž, který se přes všechen strach odváží postavit teroru.

Koleje osudu jsou jedinečný silný příběh, který se skutečně stal. Ač se to zdá téměř neuvěřitelné, člověk, který tuto knihu napsal, si tím vším prošel. Možná by se mohlo zdát, že je to pouze biografická výpověď, ale tahle kniha v sobě nese poselství a naději, že pomsta někdy není to, po čem naše srdce touží. Že klid vlastní duši může přinést taková drobnost jako je odpuštění a hlavně zodpovězené otázky. Eric Lomax své odpovědi na otázky nalezl. Jestli došel odpuštění, to se dozvíte na konci knihy.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Kristýna Pekárková

Soutěž

Vyhrajte jeden z pěti balíčků kniha + 2 lístky do kina na Koleje osudu (v síti CineStar, platí do 10. dubna) + filmový plakát. Stačí kreativně odpovědět na níže uvedenou otázku. Soutěž končí 13. března, další den vybereme vítěze.

Výherci soutěže:

  • Kristýna Škrabalová 
  • Nikola Kropáčková 
  • Eva Korytářová 
  • Tomáš Marek 
  • Jan Říha
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *