Drsný sever Thomase Engera potřetí

V pořadí třetí detektivní román tohoto norského spisovatele a novináře je snad ještě drsnější než předchozí dva – Kamenný déšť a Fantomová bolest.

V pečovatelském domě v Oslu najde malý chlapec, syn jednoho z ošetřovatelů, mrtvolu staré paní Pedersenové. Na první pohled je vidět, že bývalá učitelka nezemřela přirozenou smrtí. Naznačují to například pletací jehlice, které jí někdo umně zarazil do očních důlků. Další stopy ukazují na to, že pachatel svoji oběť znal a pravděpodobně se kvůli něčemu mstil. Okamžitě se rozbíhá vyšetřování, do kterého se zpovzdálí zapojí i Henning Juul, vynikající novinář a současně bratr norské ministryně spravedlnosti.

Mezitím se do médií provalí skandál Trine Juulové, Henningovy sestry, která měla údajně nutit k sexuálnímu styku některého ze svých mladších stranických podřízených. Zdánlivě nesouvisející dějové linie. Ale je to tak i ve skutečnosti?

Po prvních stránkách jsem měl pocit, že jsem konečně narazil na tu pravou. Na knihu, která nabízí ideální mix všech prvků, které v detektivce hledám: dostatečně neobvyklá vražda, vrah s velmi nutkavým motivem, který se nezastaví u první oběti a opravdu hutné vyprávění. A nemýlil jsem se ani v tom nejmenším detailu. Dokonale propracované postavy, včetně jejich vnitřních motivů a cílů plus drsná severská tradice založená na precizním vyprávění a postupném odkrývání souvislostí. To je koktejl, který, vás prostě strhne a nepustí, dokud nedočtete poslední slovo poslední kapitoly.

A mezitím, než se dostanete do úplného závěru, dočkáte se mnoha, často velmi syrových a nečekaných, dějových zvratů a odhalení. Ačkoliv jsem přečetl, až na zatím nevydaný Přízrak, celého Nesbøho a spoustu dalších severských detektivek, jenom u této mě chvílemi opravdu mrazilo v zátylku.

Instinkt dravce rozhodně doporučuji všem, kteří nemají slabou povahu. Milovník detektivního žánru a thrilleru tuto knihu rozhodně nesmí opomenout.

Thomase Engera můžete potkat i osobně, 23. 4. od 17 hodin v Paláci knih Luxor, kde proběhne jeho autogramiáda a křest knihy.

Hodnocení: 95 %

Autor: Petr Macháček

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *