Dobře ušitá pomsta

Ale jak už to bývá, občas se rozčeří i ta nejklidnější voda a potom se nestačíte divit, co všechno sebou vezme…

Švadlena Tilly Dunnageová se po dvaceti letech strávených v cizině vrací domů. Plánuje jen návštěvu matky, a pak chce zase zamířit dál. Nakonec v Dungataru zůstává, i přes nevraživost místních, kteří ji nemají rádi. Tilly totiž neměla šťastné dětství, provázelo ji stigma nemanželského dítěte a stala se obětí šikany, která vyústila v tragédii. Říká se, že čas je lékem na všechno a dvacet let, to je úctyhodně dlouhá doba. Roztrhané šaty můžete vyspravit, platí to i pro narušené vztahy?

Tilly začne šít šaty pro své sousedky. Každý model je jedinečný a podtrhuje to nejlepší ze své majitelky. Nadšené ženy mírní svou nevraživost a vypadá to, že Tilly bude opět právoplatnou obyvatelkou Dungaru. Vydrží ale dobré vztahy napořád?

Děj knihy je zasazen do padesátých let dvacátého století. Atmosféra maloměsta je vykreslena velmi reálně, autorka skvěle popisuje charakterové vlastnosti leckdy svérázných obyvatel. Dungatar má své podivíny, všetečné rýpaly i outsidery. Policista skrývá zálibu v dámském oblečení, pošťačka svou sexuální orientaci a prodavačova dcera se zaplete se synem místní honorace. Do toho se objeví Tilly se svou temnou minulostí. Asi tušíte, že pod povrchem to bude pěkně bublat a vřít. Všechno vyvrcholí ve chvíli, kdy se dungarští chystají na místní divadelní festival. Skvělá příležitost předvést se v nejlepším možném světle a také pomstít dávné křivdy…

Román Švadlena se mi četl velmi dobře, líbilo se mi vykreslení života na maloměstě i přesné vylíčení jednotlivých postav. Hned jsem si připomněla jiný báječný román – Čokoládu od Joanne Harris. Stejně jako Vianne je i Tilly vyvrhelem pevně semknuté společnosti malého městečka a musí bojovat s předsudky. Obě ukazují, kolik síly a odhodlání v sobě dokáže člověk nalézt, je-li to třeba. A nenechte si ujít filmovou adaptaci, vychází u nás na DVD. 

Hodnocení: 95 %

Autorka: Barbora Javorková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *