Do světa prstem po mapě

Také máte ještě v povědomí Školní atlas světa? Obecně zeměpisné, hospodářské a politické mapy jednotlivých kontinentů, hnědé hory, modré vodstvo, koláčové grafy? Spousta informací, ale pro menší děti nepřehledné a těžko uchopitelné? Tak na tuto učebnici můžete s klidem zapomenout, v češtině právě vychází skvělá náhrada. Mezinárodní bestseller, který byl už vydán ve více než dvou desítkách jazyků, a který se díky nakladatelství Host dostává konečně i k nám. Mapy, aneb Atlas světa, jaký svět ještě neviděl. Polská dvojice typografů a designerů na něm pracovala přes tři roky a ta práce se rozhodně vyplatila.

Co můžete od této velkoformátové knihy očekávat? Průvodce po všech šesti kontinentech, podrobně probraných 42 zemí (škoda jen, že jich není ještě více) a celkem přes 4 000 obrázků na celkem 51 dvoustranách. Obrázky a drobné popisky vám u každé země nabídnou dokonalý kulturní a společenský přehled. V rohu vždy najdete základní informace o dané zemi – počet obyvatel, rozlohu, hlavní město, jazyky, vlajku. Na zjednodušené mapě země pak najdete nejdůležitější města, řeky, moře, pohoří. Dozvíte se, jaké jsou v dané zemi nejzajímavější památky, poznáte slavné rodáky, zjistíte, jaké rostliny tam rostou a která zvířata tam žijí, objevíte místní zvyky, jídlo, kroje. Často vás pobaví oblíbené způsoby trávení volného času (v Česku třeba houbaření, v Mexiku pozorování velryb, v Namibii sjíždění písečných dun na prkně) nebo národní ikony (umělci, sportovci, spisovatelé, hudební skladatelé). Moc mě bavilo i představení nejběžnějších jmen – každou zemi zastupuje jeden kluk a jedna dívka s typickými jmény (v Česku je to Anička a Tomáš, v Anglii Olivia a Jack, v Japonsku Misaki a Akira).

Knížka je určena spíše menším čtenářům, předškolákům a dětem mladšího školního věku, obsahuje velké množství informací, ovšem v podobě, kterou jsou děti schopné pobrat a zvládnout. Malé děti mohou na mapách třeba hledat oblíbená zvířata, s většími pak můžete hrát zábavné poznávací hry (ve které zemi se pije čaj, mají patrové červené autobusy a pochází odsud Beatles?). Mapy každopádně představují spolehlivou zábavu pro celou rodinu, o každé zemi a o každém z obrázků se dá dlouze povídat, diskutovat, hledat na internetu doplňkové informace. Můžete se také nechat inspirovat k dalším aktivitám – třeba k tomu najít si ten správný recept a uvařit si nějaké národní jídlo (přiznávám, že se mi nad některými obrázky vyloženě sbíhaly sliny), pustit si desku nějakého zajímavého skladatele či interpreta, přečíst si knihu, na kterou v mapě upozorňují. Anebo si naplánovat dovolenou na příští rok – knížka totiž k cestování přímo vybízí, a to nejen k tomu prstem po mapě.

Je jasné, že v knize podobného formátu se autoři asi nevyhnou jistému zjednodušení či stereotypům, každý z nás by určitě dokázal vyjmenovat řadu věcí, které v knize chybí (kde je Ještěd?), ovšem vzhledem k celkovým kvalitám knihy mi to nepřijde jako problém. Naopak si myslím, že z takto pojaté populárně naučné knihy pro děti se dá velmi zábavným způsobem získat solidní všeobecný kulturní přehled. Já osobně se již těším, jak mi tahle kniha bude rozšiřovat obzory za dlouhých zimních večerů.

Hledáte-li krásný a užitečný dárek pro své zvídavé děti k Vánocům, pak máte po starostech – Mapy přesně tohle zadání splňují (a vlastně, když tak o tom přemýšlím, tak si ty děti kvůli knize ani nemusíte pořizovat). A když už budete v knihkupectví, mrkněte se i na předchozí autorské počiny Aleksandry a Daniela Mizielińských: knihy pro děti o architektuře s názvem D.O.M.E.K a encyklopedii užitého umění DESIGN – já se na ně také rozhodně chystám.

Hodnocení: 100 %

Autorka: Hana Kubíková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *