Co všechno neví typický český webdesignér?

„Grafika je až poslední a ten nejméně podstatný krok návrhu webu.“

Webové stránky dnes tvoří kdekdo, ale málokdo to opravdu umí. Většina lidí si totiž pod slovem design představí pouze grafický vzhled a podle toho mnohé weby taky vypadají. Jsou krásné, ohromující a nefunkční. Majitelé na nich prodělávají kalhoty, ale když se na ně tak hezky kouká… Přitom by stačilo pochopit jedinou rovnici: design = funkční řešení. A kniha Petra Staníčka Dobrý designér to všechno ví to vážně ví.

Větu ze zadní obálky mohu jen kvitovat – tahle učebnice (nejen webového) designu tu chyběla. Zatímco se valná část knih zaměřuje na konkrétní příklady, jak něco nakódovat nebo naprogramovat, žádná z těch českých zatím nešla až na dřeň samotné podstaty webdesignu. Jak mohu vytvořit web, který plní zájmy mého klienta a zároveň potřeby uživatelů?

Staníček v knize boří některé mýty a vysvětluje srozumitelně a krok po kroku, jak by měl v ideálním případě návrh webových stránek probíhat. Ve třech částech publikace postupně zdůrazňuje odlišné chápaní webdesignu z pohledu všech tří stran (designér, klient, uživatelé), velice podrobně prochází celý postup tvorby webu od úvodní poptávky až po spuštění (mj. konzultaci, sběr informací, analýzu, tvorbu zadání, persony, marketingovou strategii, informační architekturu, uživatelské scénáře, prototypy, testování atd.) a nakonec se zaměřuje i na vizuální stránku a její vliv na design.

Dozvíte se např. jaké jsou typické chyby webových stránek a které problémy způsobují, co by měl designér umět a na co by se měl ptát klientů, jak dokonale poznat uživatele, co dělat pro jejich spokojenost a proč nikdy není možné začínat grafickým návrhem. Při návrhu příštího webu příručku nejspíš ani nedáte z ruky, protože vám dobře poradí v každé fázi, do které se dostanete.

Pokud weby tvoříte nebo se na nich jakkoliv podílíte, nenechte si ji ujít. Spojuje v sobě všechny ty malé dílky, které jsou ve finále tolik důležité. Chcete-li nabízet nejen krásná, ale hlavně funkční řešení, je to zkrátka povinná webdesignérská četba.

Hodnocení: 100 %

Autor: Dalibor Musil

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *