c040ed1e

Čína versus Spojené státy americké

Po staletí jsme svědky neshod, roztržek, vojenských tažení a válek mezi nejrůznějšími národy a státy. Avšak současné 21. století přináší do těchto mocenských her vskutku nové prostředky a možnosti, díky kterým by jakákoliv budoucí válka dvou mocností našeho světa skončila kompletní devastací. Tím nejpřesnějším a nejaktuálnějšími příkladem je vyhrocená situace mezi Spojenými státy americkými a Čínskou lidovou republikou.

Politolog Graham Allison, jenž je specialistou na jaderné zbraně a terorismus, ve své knize Osudová past zužitkovává své široké znalosti současné politické situace mezi supervelmocí v podobě USA a jí na paty šlapající komunistickou Čínou. Jejich nepřátelské vztahy a vzájemný boj o světovou dominanci se opírají o starověkou smrtící léčku nesoucí název Thůkýdidova past, která již v minulosti postihla Spartu a Athény, Francii a Německo či Spojené státy americké a Japonsko. Pokud by obě země v blízké budoucnosti nepodnikly řádné kroky s cílem odvrátit střed, byla by v takovém případě válka téměř nevyhnutelné.

Autor v rámci svého projektu zcela jednoduše nazvaného „Thůkýdidova past“ na své domovské Harvardské univerzitě v americkém Cambridge systematicky zkoumal posledních pět set let a odhalit hned několik případů, kdy vzestup jednoho státu narušil chod, prosperitu a dominanci jiného. Těchto šestnáct historických momentů doslova otřáslo celým tehdejším světem a pro dnešní Čínu a Spojené státy americké představují zcela jasný příklad toho, co spory v takovém měřítku mohou napáchat.

Osudová past kromě vzdálené minulosti dává prostor i samotnému vývoji Číny a její transformaci ze zaostalé zemědělské země v silně prosperující mocnost usilující o přední příčku na žebříčku světové úspěšnosti. Zjišťujeme zde, co stojí za dynamikou současné Číny a co ovlivňuje její soutěživost se západem. Tato část knihy si taktéž pokládá dosti možnou otázku, co by se stalo, kdyby Čína předběhla USA? Jak by se světová ekonomika, politika a mezinárodní vztahy změnily?

Se závěrem knihy vyvstává zamyšlení, zdali lze na základě historie predikovat budoucí možné kroky Číny ve hře o světovou dominanci a především, zdali je možné blížící se možné válce včas a efektivně zabránit. Sám autor přichází hned s několika doporučeními, které za dlouhou dobu svého výzkumu shromáždil, a které mají potenciální sílu příchod války alespoň oddálit.

Graham Allison je mistrem slov a s vášní je schopen i obyčejného laika zasvětit do politických machinaci, které ovlivňují náš každodenní život. Celé americko-čínské vztahy zasazuje do širšího historického dění, díky kterému je schopen bravurně reflektovat dění současné. Jako jeden z mála ucelil rozsáhlé a nekončící téma, o kterém se započalo diskutovat již před stovkami let a o kterém s jistotou ještě mnohé uslyšíme.

Autorka: Lucie Želenská, Praha

Hodnocení:

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *