Chceme, aby někdo věděl, že jsme tu byli. Stejně jako Britt-Marie

Tady byla Britt-Marie je nejnovější román od Fredrka Backmana, autora bestsellerů Můž jménem Ove a Babička pozdravuje a omlouvá se, ve kterém nám svým osobitým a specifickým způsobem představuje novou hrdinku, svéráznou šedesátnici Britt-Marii.

„Srdce se možná zlomí až ve chvíli, kdy odcházíte z nemocničního pokoje s košilí, která je cítit parfémem a pizzou, ale všechno se láme snáz, když už to nějakou dobu praskalo.“

Britt-Marii se život obrací vzhůru nohama. Kvůli manželově nevěře opouští domov a každodenní rutinu, která byla jejím bezpečným přístavem. Hledá nový začátek, práci a příležitost, jak být zase někomu užitečná a potřebná. Zvláštní shoda náhod ji zavede do Borgu, zapadlé vesnice u silnice, což je taky to nejhezčí, co o ní lze říct. Je to jedna z těch vesnic, kterou zasáhla finanční krize. Přesto v Borgu existují i tací, kteří život zde ještě nevzdali. Je to jejich domov a Britt-Marie brzy poznává, že vesnice i místní mají svůj vlastní příběh a sny. Je to místo, do kterého se možná nezamilujete na první, druhý ani třetí pohled. Ale když to přijde, hledáte důvod, proč se odtud odstěhovat i proč zůstat.

„Někdy se člověku žije lépe s tím, když neví, kdo je, když aspoň ví, kde je.“

Nutno přiznat, že hrdinové Backmanových románů bývají vždy zvláštní a svým způsobem vyšinutí od „normálního“ způsobu myšlení. Britt-Marie je tak trochu společensky nekompetentní žena, která žije ve svém světě čisticích prostředků, každodenních rituálů, přes které nejede vlak, a neustálého strachu z toho, co by si pomysleli ostatní. Backman dává čtenáři opět nahlédnout do zcela odlišného, paradoxního vnímání, čímž s lehkostí vytváří to, co mě na jeho knihách rozesmívá i dojímá zároveň. Je to lidskost, přirozenost a samozřejmost. 

„Když zavřete oči, vybaví se vám všechna vaše životní rozhodnutí. A dojde vám, že jste se při nich vždycky ohlíželi na někoho jiného.“

Britt-Marie se nejvíc bojí toho, že jednou sama zemře doma přirozenou smrtí a nikdo o tom nebude vědět. Nechce totiž, ani po své smrti, nikoho obtěžovat, natož pak zápachem nebo nepořádkem, který by způsobila. Tím, že opustila svůj starý život, zjišťuje, že možností, jak být užitečná a potřebná, je v Borgu spousta. Může postavit na nohy Dům dětí a mládeže, může začít trénovat fotbalový tým a dovézt ho až k pohárovému zápasu, může zabránit loupežnému přepadení a může snít sny lidí, kteří ještě nějaké mají.

„Protože život je víc než boty, ve kterých chodíte. Víc než člověk, kterým jste. Je to sounáležitost. Části vás samých v někom jiném. Vzpomínky na zdi a skříně a zásuvky s příbory, u kterých víte, kde co leží. Celoživotní přizpůsobování se a perfektní organizace, aerodynamické soužití dvou osobností. Společné prožívání všech obyčejným věcí. Malta a kámen, dálkové ovladače, křížovky a košile a jedlá soda, koupelnové skříňky a holení ve třetí zásuvce.“

Fredrik Backman už dlouhou dobu patří k mým oblíbeným autorům, což se mi zas a znovu potvrzuje. V jeho světě je mi vždycky tak nějak útulně a mile. Jako když se zavrtáte do křesla v oblíbeném tričku a s hrnečkem horké čokolády nebo čaje v ruce. Tam jste doma a nikdo na vás nemůže.

Tak si udělejte pohodlí a pusťte se do čtení.

Vítejte v Borgu. Ať se vám tu líbí. 

Hodnocení: 100 %

Autorka: Jana Sklenářová

Soutěž (ukončena)

Vyhrajte jeden z 5 výtisků knihy Tady byla Britt-Marie. Soutěž končí 24. dubna 2016. Úplná pravidla soutěže

Výherci:

  • Eva Slaninová 
  • Evžen Oněgin
  • Kamila Reiterová
  • Kristýna Tlapáková
  • Markéta Haratická
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *