Čas ubíhá

Do Staré Havany přijíždí na zotavenou a snad i zapomněnou detektiv Mike Ellis se svou manželkou Hillary. Jejich manželství se hroutí, Ellis se zde navíc snaží zapomenout na trauma ze smrti svého kolegy Stevea Sloana, při němž byl ošklivě zraněn na obličeji a ponese si doživotní následky v podobě obřích zjizvení. Hádky s Hillary ale gradují, Hillary Ellise opustí a ještě večer odletí zpátky domů. Ellis zapije svůj žal v baru, sbalí prostitutku a ráno neví, jak se dostal zpátky do hotelu. Nic si nepamatuje, nemá doklady, ani služební průkaz, ani peníze. Vše nahlásí hned ráno na policii, ale ta má jiné starosti. Za vlnolamy vylovil rybář mrtvé tělo malého chlapce, který má u sebe Ellisovy doklady i služební průkaz. Malý Kubánec je zubožený, brutálně znásilněný, navíc se najdou svědci, kteří viděli manžele Ellisovy s žebrajícím neodbytným chlapcem předešlého dne. V Ellisově pokoji se najde kapsle rohypnolu, který je i v krvi chlapce, shoduje se i krevní skupina… Ellis je v pasti a šance, že by se z ní dostal, je mizivá.

Trestný čin vyšetřuje inspektor Ramirez, který má podle kubánských zákonů pouhé tři dny na to, aby prokázal vinu a shromáždil všechny důkazy. Velkým pomocníkem je mu i mladý detektiv Rodriguez Sanchez z kubánské Národní revoluční policie. Je zde i Hector Apiro, patolog neuvěřitelných znalostí s laskavou povahou, ale trpasličím vzrůstem, kvůli němuž utíká ke své osamělé, mravenčí práci. Sám Ramirez bojuje se svými běsy, trápí ho nevyléčitelná nemoc, únavná práce, která ho okrádá o čas, jež by mohl strávit se svou rodinou, se ženou i s dětmi. Jenže čas běží a je třeba najít vraha a pedofila a tím je podle všech přímých i nepřímých indicií právě Ellis. Na pomoc mu přijede kanadská právnička Celia Jonesová, které zbývají pouhé dva dny na to, aby zjistila, zda je Ellis vinen, či nikoliv. Pokud se jí nepovede najít pravdu a očistit Ellise, podle kubánských zákonů mu hrozí trest smrti. Jenže komu se dá v zemi prolezlé neuvěřitelnou korupcí věřit?

Místy až pitoreskní Havana se zde odhalí v celé své kráse i smutku a vám nezbývá než jen obdivovat místní obyvatele, kteří každý den bojují o přežití a dokážou si být i oporou.

Román se čte jedním dechem, a jak už to tak u detektivek občas bývá, nic není tak, jak se na první pohled zdá. Každý skrývá nějaké tíživé tajemství, Ellis, Hillary, Ramirez, Apiro, poslíček z hotelu, Jonesová, prostitutka i detektiv Sanchez, a všichni se snaží, aby se ho nikdo druhý nedozvěděl. Až vyjde pravda najevo, půjde znovu o život.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Lucie Zemanová

K dispozici je i e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *