Být průměrný není normální

O čem kniha je? Hlavním hrdinou je Richard, třicátník, vcelku úspěšný, leč poněkud otrávený muž, který má pocit, že mu život protéká mezi prsty. A tak dostane nápad – najme si učitele, mentora, bývalého významného byznysmena a naučí se od něj, jak být úspěšný. John Rock, tak se guru jmenuje, žáka nečekaně přijme a vyrazí spolu na tříměsíční cestu kolem světa, po jejímž absolvování, jak asi tušíte, bude z Richarda úplně jiný člověk. John cestou vypráví příběhy, připravuje pro Richarda setkání s nejrůznějšími lidmi, vzpomíná na minulost a předvídá budoucnost. Objeví spolu New York a mladou dvojici, která vyrábí osobní droidy, navštíví San Francisco a Alcatraz, vydají se do australských dolů, k Čingischánově hrobce v Kyrgyzstánu, do Izraele i do z agonie se probouzejícího se Ruska. Příběh končí (a nový se začíná) v Jeruzalémě.

Richard nasává Johnovy zkušenosti, citlivě vnímá atmosféru míst, naslouchá příběhům jiných, najde v sobě schopnost převtělit se do cizího vědomi, prožít výrazné životní okamžiky několika historických osobností. Právě v jejich kůži pociťuje, jaké to je, rozhodovat o jiných, pomstít se a prožít satisfakci, zažívá bolest i extázi.

Richard si postupně uvědomuje, jak prázdný a průměrný život žil, že se jako většina lidí snažil nevybočovat z řady, být úspěšný ve své práci, chtěl si hrát na štěstí s atraktivní manželkou, sportovním autem a hypotékou na dům. Pod přitažlivou slupkou se ale skrývá strach – o ztrátu zaměstnání, společenské postavení, o moc. Podle učitele Johna: „Nejhorší vězení je to, do kterého se odsoudíme sami.“ a  „Kdo chce vládnout, potřebuje průměrné“. A právě takové průměrné občany vychovává podle Johna naše nepodnětné školství a „demokratická rovnostářská společnost“. John se snaží, aby Richard pochopil, že je nutné se z průměrnosti vymanit, jít za tím, co ho zajímá a čemu věří. Pak doopravdy dojde ke svobodě, individuální odpovědnosti za zdary i neúspěchy a dosáhne skutečného úspěchu.

Dokonalý život patří sice do kategorií knih „Osobní rozvoj“ a „Psychologie pro každého“, mně se však do vkusu moc nestrefila. Je to spíš příručka pro ty, kteří mají pocit, že by se vlastně přece jen měli postavit na vlastní nohy. Současní třicátníci z pohodlné generace Y by v sobě měli najít chuť měnit svět, nebo alespoň sebe sama. Na své si v knize přijdou asi i stárnoucí matadoři z vysokého managementu, kteří se mohou poznat v osudech moudrého Johna Rocka (původně Jana Skály), rozhazujícího velká slova plnými hrstmi. Dokonalý život je ale rozhodně knihou hlavně pro muže, kteří si manažerské hry na rytíře, na rozdíl od svých partnerek, náležitě užijí. Já osobně jsem řadu pasáží protrpěla, a i když anotace slibovala rychlý spád, byla jsem ráda, když jsem se prokousala ke konci. Inu, prostě nejsem ta správná věková a genderová cílová skupina a navíc řadu otázek, které kniha nastoluje, už mám přece jen dávno vyřešenou.

Hlavní poselství knihy ukryl autor do poslední věty doslovu: „Svobody a nezávislosti dosáhneme jenom vlastní seberealizací – bez ohledu na to, co si myslí a říkají ostatní.“ Nepochybuji, že kniha si své čtenáře najde.

Hodnocení: 50 %

Autorka: Hana Kubíková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *