Britský humor okořeněný dávkou estrogenu

Tato žena s bílým pruhem ve vlasech (její poznávací znamení) si mě získala před dvěma roky, když vydala knihu Jak být ženou. Zakoupila jsem si ji v naději, že zjistím, jak být stylová a šik (co taky jiného čekat od ženy s bílým pruhem ve vlasech!). Má očekávání se sice nenaplnila, ale zklamáná jsem nebyla. Naopak! Předčítala jsem různé pasáže a hlášky komukoliv, kdo byl zrovna v dosahu a byl ochoten mě poslouchat.

O sarkasmus (druhé poznávací znamení) neochudila ani svou druhou knihu. Autorka dokazuje to, co většina jejích fanoušků dávno věděla –  tedy že umí psát, je schopná se pustit do jakéhokoliv tématu a dopadne to skvěle. V Morantologii najdete různé styly psaní, podle toho, co zrovna dané téma vyžadovalo.

Humorné příběhy střídají vážné historky, rozhovory s významnými osobnostmi, povzdechy nad sexy Sherlockem či popisy všedních míst, které by člověk jinak přešel. Osobně si myslím, že například po článku o výletu do Aberystwyth by všechny místní cestovní kanceláře bažily do extrémů a nabízely tučné honoráře. Bez povšimnutí nesmí zůstat ani poetický článek brojící za záchranu knihoven s příznačným názvem Knihovny – katedrály duše.

„Regály byly údajně plné knih – ve skutečnosti však byly plné dveří. Otevření každé knížky bylo stejně vzrušující, jako když Alenka vložila do zámku zlatý klíč. Trávila jsem celé dny tím, že jsem přebíhala z jednoho světa do jiného jako zloděj času nebo špión.“

Jak sama Caitlin Moranová ve své knize prozrazuje, její dětství nebylo nejjednodušší. Přesto se z ní stal obdivuhodný člověk (s ohledem na její feminismus Žena!), který dokáže používat humor i ostrá slova vždy ve správnou chvíli – její popis smutečního obřadu Michaela Jacksona budiž zářným příkladem.

Pokud se na Caitlin chcete podívat, můžete si v originále poslechnout její čtení jedné z debat s manželem. Tentokráte o přezdívkách (v knize na straně 29):

Morantologie ve spoustě věcí předčila má očekávání. Caitlin Moranová vybrala do své knihy skvělý mix textů, které z ní dělají příjemnou četbu kdekoliv se právě nacházíte. Koho by nebavil nevšední rozhovor s Keithem Richardsem nebo pohled na Lady Gaga v zákulisí?  Perfektní jsou i její bonmoty z běžného života (víc nočních rozhovorů s manželem!), či neotřelé nápady (pokus zkouřit vosu?). Bravůrně jsou napsané i nekrology, kterými autorka vzpomněla na své dvě oblíbenkyně.

Osobně nemám knize co vytknout, extrémní počet záložek, které jsem za sebou mezi stránkami zanechala, je tomu důkazem. Nad knihou se zasmějete, zasníte a budete souhlasně pokyvovat hlavou. Snad jen jediná výtka: kniha by si určitě zasloužila pevnější vazbu. Nošení v taškách a půjčování z ruky do ruky už na ní začíná být znát.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Ema Krhovská

K dispozici je i e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *