Báječná výprava do minulosti, to je Retro ČS 2

Vtipné osobní vzpomínky a komentáře, obrovské množství dobových obrázků a výstřižků z časopisů, to je kniha Retro ČS, která nás provází dobou socialismu. První díl se věnoval lehkému konzumu (zboží denní spotřeby), letošní pokračování nás provede bydlením, odíváním či nákupem tehdejší elektroniky. Těšte se na knihu, kterou můžete dlouhé chvíle listovat, anebo se v poklidu začíst do textu plného zajímavých informací.

Úvod připomíná iniciační zážitky tehdejší doby. Třeba první cestu do školy s aktovkou na zádech a se slabikářem, ve kterém „máma mele maso“. Škola, to byly i nepohodlné lavice, špinící křídy a agitační plakáty na nástěnkách. Hodiny výtvarné výchovy, kde jsme se předháněli v zobrazení Aurory – a já byla pyšná na svůj výkres pohraničníka se psem.

Velkým tématem je oblečení, které se hlavně na děti těžko shánělo. Šikovnější maminky šily podle časopisu Burda, nakupovat se jezdilo do spřátelené socialistické ciziny. Kdepak asi skončily mé botky do tanečních z NDR a chlupatý růžový svetr z Maďarska? Nosilo se oblečení po starších sourozencích a hodně se improvizovalo (á la barvy Duha). Také se recyklovalo – moje kamarádka rozstřihala několik starých obnošených riflí a ze získaných čtverců ušila džínovou bundu. Stačilo doplnit nášivkami a bylo to. 

A boty? Dneska řešíme design a propustnost membrán, tenkrát se sháněly kozačky a děti chodily celou zimu ve sněhulích zvaných gerlachy, ti méně šťastní byli odkázáni na důchodky. A boty na lyže… V sedmé třídě na lyžáku měl „přeskáče“ jen pan učitel, my ostatní pak identické lyžáky se zavazováním na tkaničky, co se každý večer musely mazat indulonou.

Další část knihy se věnuje bydlení – třeba výstavbě panelákových sídlišť. Věděli jste, že v bratislavská Petržalka byla na sklonku socialismu na špici celostátního žebříčku v počtu sebevražd? A interiéry? Na stěnách válečky s jelenem, v obýváku pak strašidelné fototapety se štíty hor.

Závěr knihy je věnován vánočním dárkům. Oranžová tatra, mrkací panenka, pro rodiče ponožky a dárkový koš s holandským kakaem. Já jsem si pod stromečkem vždycky přála najít hodně knížek, a to mi zůstalo. Knížkou, kterou tam letos najdu určitě, bude Retro ČS 2. Na to společné listování a výkřiky „Jé, pamatuješ?“ a „Tohle jsme měli doma taky“ se vážně těším. 

Hodnocení: 100 %

Autorka: Hana Kubíková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *