Arnaldur Indridason: Oběť

Vyšetřovatelka Elínborg má na stole zapeklitý případ. V jednom bytě v Reykjavíku je nalezen muž s proříznutým hrdlem a kapsou plnou Rohypnolu. Ačkoliv vyšetřovatelé znají identitu oběti, případ se nikam neposouvá. Zavražděný měl jediného kamaráda, se kterým si však nebyl příliš blízký, a matku, se kterou se nevídal. Jedinou indicií tak zůstává dámský pléd vonící po směsi koření tandoori a sbírka plakátů komiksových hrdinů. Vyšetřovatelce Elínborg nezbývá než vydat se po stopách mrtvého a vrátit se až ke kořenům jeho života.

Příběh má typicky severskou ponurou atmosféru, podtrženou trochu drsným a strohým stylem vyprávění. Čtenář se může naplno vžít do vyšetřování případu, sbírání střípků informací a postupného odhalování života oběti: na konci jej čeká zajímavé rozuzlení.

Arnaldur Indridason je islandský spisovatel a bývalý filmový kritik. Detektivních příběhů s komisařem Erlendurem, jeho hlavním hrdinou, napsal už dvanáct. V českém překladu vyšly například knihy Dech smrti, Jezero, Mrazivá noc nebo Seance smrti. Těší se oblibě nejen doma na Islandu, kde je nejpopulárnějším autorem, ale také ve světě – jeho knihy vyšly ve dvaceti překladech v 26 zemích světa.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *