Antti Tuomainen: Léčitel

Lidstvo se blíží ke svému konci. Klimatické změny přestaly být pouhým tématem odborných i laických diskuzí, a staly se každodenní realitou. Stejně jako jejich následky: povodně, epidemie, války po celé Evropě… Došlo ke změně společnosti, kde místo práva začíná vládnout anarchie.

V Helsinkách se v této hrozné době ztratí novinářka Johanna. Policie je bezmocná – chybí ji lidi. Do hledání Johanny se pouští její manžel Tapani, neúspěšný básník. Přichází na to, že Johanna psala článek o tzv. „Léčiteli“, který stojí za vraždami továrníků, politiků a dalších osob, kterým dával za vinu současnou situaci. Tapani kromě stop zjišťuje, že v minulosti své ženy jsou momenty, o kterých dosud nevěděl.

Antti Tuomainen napsal zvláštní a velmi silnou knihu. Nepodlehněte dojmu, že byť se jedná o finského autora, jsme svědky další „severské krimi“. Jistě, kriminální příběh je páteří celého románu, ale není hlavním motivem. Tuomainen míchá několik žánrů dohromady. Krimi, lehké sci-fi, milostný román, thriller a jako bonus přidává úvahu o společnosti, ve které my žijeme a hrdinové příběhu ji mají dávno za sebou.

Není to ekologický román, jak by se mohlo podle popisu zdát. Ekologie v něm sice hraje silnou roli, ale Tuomainen nenanabádá čtenáře, aby se k životnímu prostředí chovali co nejohleduplněji. Popisuje svět, kdy se staly všechny noční můry. Svět, o kterém hrdinové příběhu říkají, že to „má za pár.“

Je to společenské drama, ve kterém se autor zamýšlí nad tím, jak se lidé v podobné situaci chovají. Dobře promyšlené postavy, kde (až snad na zidealizovaného policistu) všechny působí dosti nejednoznačně. Sám Tapani je hrdinou „bez bázně a hany“ – romantickou představou o člověku, který hledá svou milovanou osobu a nachází společnou minulost.

Vyprávění by se dalo popsat jako volný pád, zběsilá rychlost, na jejímž konci tušíme měkký dopad. Tuomainen ale své čtenáře nešetří. Po volném pádu totiž přichází dopad na tvrdou zem. Poslední stránky jsou velkým zážitkem, po kterém zůstanete v úžasu, a nebudete věřit tomu, že na další stránce je už pouze tiráž.

Léčitel je zatím posledním (a nejúspěšnějším) románem Antti Tuomainena, a je na něm poznat autorova zkušenost. Dialogy, charaktery postav i zápletka jsou na vysoké úrovni a rychlé tempo vám nedovolí knihu odložit. Antti Tuomainen napsal povedený příběh, který vám nedá spát.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *