Americký sen

Nigel Barnstable pochází z urozené rodiny anglických šlechticů. Titul sice má, ale bez peněz a majetku je mu na nic, a tak se rozhodne odejít za velkou louži. Amerika je země neomezených možností a Nigel je přesvědčen, že právě tam na něj čeká štěstí. Vstupenkou do ráje je svatba s dcerou z bohaté newyorské rodiny.

Elizabeth Van Lindenová si zlatá dvacátá léta užívá po svém. Stejně jako ostatní vrstevníci se snaží vymanit z pevných pout svých rodičů, kteří si na nové moderní časy nemůžou zvyknout. Temperamentní Angličan si okamžitě podmanil její nespoutanou duši a společně odjíždí do slunné Kalifornie, kde chce Nigel vybudovat datlovníkový sad. K tomu však potřebuje peníze z manželčina svěřeneckého fondu. Pro despotického Nigela se Elizabeth stává pouhým prostředkem ke splnění snu, což jí dává patřičně najevo.

Když mladé ženě spadnou růžové brýle, je nucena naučit se spoléhat sama na sebe a zároveň čelit manželovu hrubému chování. Sblíží se s předákem Codym McNealem, který se stává její oporou. Ale nic to nemění na tom, že je pořád vdaná a manžel se nehodlá jen tak vzdát jejích peněz, natož Elizabeth samotné.

Barbara Woodová věrohodně a plasticky popisuje život ve dvacátých letech minulého století. Američané sice kráčeli vstříc moderní době, ale museli se při tom potýkat s prohibicí a zákony, které ženy degradovaly a šlapaly po jejich důstojnosti. Chcete být nezávislá, mít své peníze a rozhodovat o vlastním těle? Zapomeňte. Překážky na cestě za rovnocennost žen byly překonávány jen ztěžka, což dokazuje i snaha Elizabeth vymanit se z područí manžela.

Země odpoledního slunce se odehrává v Kalifornii, v dobách rozkvětu filmu. Indiáni zde pokojně žijí po staletí a náhle se musí vyrovnávat s vpádem Američanů a s technickým pokrokem. Vstupem na jejich výsostné území jsou narušovány pradávné zvyky a rituály, jimiž se Indiáni po staletí řídili. Je vůbec možné skloubit moderní a tradiční pojetí životních hodnot a překonat kulturní rozdíly?

Ostřílená autorka historických románů se opět ukázala jako skvělá vypravěčka, která umí zaujmout nejen stylem psaní, ale především nevšedním námětem s důrazem na reálie. Ať už je to starověký Egypt, divoká Austrálie nebo nespoutaná Amerika, čtenář vždy dostane propracovaný příběh, v němž se snoubí romantika i dobrodružství.

Jste-li příznivci barvitých historických ság, s tímto románem vedle nešlápnete.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Barbora Javorková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *