Americký důchodce a balkánský chlapec na útěku Norskem

Sheldon odmítne doprovodit Rheu a Larse na procházku, a když se ocitne sám doma, před jeho ušima (nikoliv očima) je spáchána vražda. Ve snaze ochránit syna zavražděné sousedky (a také sebe jako klíčového svědka) vydá se s ním na útěk neznámou krajinou Norska. Šestiletého srbsko-kosovského chlapce pojmenuje Paul, jeho pravé jméno nezná. Nesourodá dvojice zamíří do vzdáleného rodinného srubu v lesích, který by jim měl poskytnout bezpečný úkryt před balkánským gangem i norskou policií. Sheldon nemá tušení, že mezitím je v ohrožení života i Rhea se svým chotěm.

Na útěku po souši i po vodě si musí Sheldon vzpomenout na svůj půlstoletí starý výcvik a oživit všechny své zkušenosti válečného veterána z Koreje. Současně se snaží vcítit do dětské mysli a beze slov porozumět Paulovi. Zatímco traumatizovaný chlapec celou cestu mlčí, Sheldon mu neustále něco vypráví, ačkoliv si je vědom, že Paul anglicky neumí. Mezi chlapcem a staříkem se však i přes jazykovou bariéru vytvoří zvláštní pouto.

Na pozadí kriminální zápletky se Sheldon vyrovnává s přízraky minulosti, v myšlenkách se setkává se svým synem Saulem, který padl jako voják ve Vietnamu, s nedávno zesnulou manželkou Mabel či kamarádem Billem. Dozvídáme se také životní příběh jeho milované Rhey, pojmenované podle titánské bohyně. Hlavní dějová linie často ustupuje do pozadí, aby poskytla prostor Sheldonovým vzpomínkám, které neslouží jen k retardaci děje a upřesnění vztahů, ale především utvářejí do hloubky charakter hlavní postavy.

Z detektivního thrilleru, jak se kniha jeví na první pohled, se tak stává psychologický román popisující bilancování starého muže na sklonku života, který naplno prožívá své poslední dobrodružství. Právě proplétání různých žánrů a formální vybroušenost přidává Millerově knize na poutavosti. Příběh neupadá do šedi žánrových stereotypů, nechybí jí však thrillerově vyhrocené situace, které čtenářům rozbuší srdce. Napětí přichází ve vlnách a stupňuje se až k náhlému závěru.

Miller líčí osudy svého fiktivního hrdiny s neobyčejným citem a místy i laskavým humorem, který jinak dramatický příběh odlehčuje. Přestože Norsko v noci je jeho prvním románem, je to vyzrálé dílo talentovaného autora. Při psaní příběhu, který v sobě míchá několik kultur a národností, mu byly nápomocné profesní zkušenosti. Jako specialista na mezinárodní vztahy pobýval mimo jiné v Norsku či Izraeli. Na další beletristický počin oceňovaného autora si čtenáři zatím musejí počkat.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Michaela Doubravová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *