Advokát Martin Benner stojí v novém románu současně proti mafii i policii

Pokud tápete, kdo je Sara z Texasu, je na čase otevřít první díl této série – Lotosové blues. Pod mediální přezdívkou se skrývá mladá žena křivě obviněná z trojnásobné vraždy, která na útěku z vazby v zoufalství spáchala sebevraždu. Kam se však poděl její čtyřletý syn Mio? Ačkoliv podle policejních záznamů je chlapec mrtvý stejně jako jeho matka, Martin Benner shromažďuje důkazy, které svědčí o opaku. Pátrání po Miovi jej zavede zpátky do Texasu, do Dánska, ale i do vlastní minulosti plné stínů a utajovaných hříchů, které měly být zapomenuty. Největší bitvy se zpravidla odehrávají v nitru člověka.

Paranoia roste. Nejenže Martin nemůže věřit strážcům zákona, napětí panuje i v jeho vztahu k Lucy. Navíc lidé, s kterými je v kontaktu, jeden po druhém umírají a policie se mu snaží hodit na krk hned tři vraždy. Během pár týdnů se z bezúhonného advokáta stane psanec. Nesmí však ve svém úsilí polevit. Na splnění úkolu, ke kterému se zavázal mafiánskému bossovi, závisí nejen jeho svoboda a holý život, ale i bezpečí jeho blízkých. Za svou adoptovanou dceru Bellu by dýchal. Benner už dávno ví, že Sara Tellová je nevinná, teď ještě zbývá zjistit, kde se nachází malý Mio a především jakou roli v celém tom klubku záhad sehrál.

Každá z pěti částí románu Miovo blues je zahájena úryvkem rozhovoru s novinářkou Karen Vikingovou, jíž Benner svěřuje svůj zapeklitý příběh. O osudu Fredrika Ohlandera, který podobně zaznamenával vyprávění v předchozím díle, se v knize také dočteme. Stejně jako v Lotosovém blues se některé informace často opakují. Někdy repetice usnadňují čtenářovu orientaci v komplikované zápletce, jindy už působí nadbytečné. Nicméně tento styl vyprávění trefně ilustruje bludný kruh, v němž se Benner pohybuje. Pravdu má na dosah, ale neustále mu něco podstatného uniká.

Přestože závěrečné rozuzlení je po všem tom mistrně vystavěném, do dvou dílů rozvrstveném napětí možná trochu klišé, rozhodně si tato kniha zaslouží pozornost. Zvláště těch čtenářů, kteří ocení typicky temnou atmosféru skandinávského krimi thrilleru.

Hodnocení: 89 %

Autorka: Michaela Doubravová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *