A zase ten s tou podivnou čapkou!

Je to takový osobitý chlapík. Moc se nevyzná v lidech, v komunikaci s ostatními je tak přímočarý, až to kolikrát dost bolí, a empatie je spíš slovo do křížovky než často používaná schopnost. Na hlavě často nosí hučku podivného tvaru a libuje si v záhadách. A vy ho budete milovat, stejně jako všechny další asociální poděsy, kterými se v posledních letech hemží především televizní pořady.

Jakkoliv by vás mohl popis svádět k pomyšlení na moderního Sherlocka Holmese, tady se jedná o Jackabyho. Sice také detektiva, ale tenhle chlapík žije v 19. století v Americe, zaměřuje se na nadpřirozené jevy a stvoření a jeho parťákem není lehce přitroublý muž, ale tak trošku nešikovná slečna – Abigail Rooková.

A právě ta se chopila pera a sepsala pro čtenáře další, druhý příběh z Jackabyho detektivní kariéry. Začíná nevinně, chtělo by se říci. Paní Beaumontové se přihodila taková menší nepříjemnost, z milovaného domácího mazlíčka, z kočky Všetečky, se záhadným způsobem stala ryba. Nevidíte v tom žádné velké napětí a akci? Věřte, nebo ne, i takhle může začít příběh plný nebezpečí a vražd. Snad vám pomůže, když prozradím, že paní Beaumontovou najdou druhý den po Jackabyho návštěvě mrtvou. A z vykopávek v nedalekém údolí se ztratí dinosauří zub a dojde tam k další vraždě. Ale neprozrazujme příliš!

Přečíst první větu knihy Williama Rittera je jako vykročit na ledovkou pokrytý chodník, stačí jenom takhle malý úvodní vklad energie a už se vezete. Čtete, hltáte slovo za slovem a děj vám plyne před očima rychlostí blesku. Podobně „hladce“ se čte snad už jenom Harry Potter, věřte mi.

Nechybí napětí, odvážné činy a krveprolití. Také spousta příšerek. A samozřejmě jako ve správně young adult knize tu musíme mít i trochu té lásky. Ale to by to nebyla slečna Rooková, aby ta láska neměla spíše nesmělou, roztomilou podobu. Tahle kniha má jednoduše vše, co byste od ní mohli očekávat a vyžadovat. Včetně příslibu dalšího pokračování.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Barbora Švarcová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *