A co když tu straší?

Všechno to začalo tou fotografií. Černobílým obrázkem, který dědeček pověsil kamarádkám do prázdninového pokojíku. Je na něm malá holčička, holčička, která se jmenovala Klára, žila u nich na statku, a zemřela, když jí bylo právě tolik, co Táně s Áňou – deset let.

A potom ta nová holka z chalupy na kopci. Jmenuje se – podržte se – Klára a místní lidé o ní říkají, že je nějaká divná…

Dřív než se Táňa s Áňou stačí rozkoukat, ocitají se ve víru plném záhadných událostí i nečekaných rozuzlení. Zdá se, že toto léto prověří nejen jejich důvtip a odvahu, ale i sílu vzájemného přátelství…

Spisovatelka, redaktorka a překladatelka Ivana Peroutková je známá jak dětským, tak dospělým čtenářům. A zatímco u dospělých si vydobyla přízeň například titulem Dům s vůní zmoklé psí srsti, u dětských čtenářů je známá především svou sérií o Aničce – malém děvčátku, které prožívá nejrůznější dobrodružství. Strašidelné prázdniny tak zdaleka nejsou její prvotinou na poli dětské literatury. A přestože je knížka určena dětem od osmi let, dobře bavit se u ní budou i starší čtenáři. Táňa a Áňa jsou koneckonců dvě úplně obyčejné holky s úplně obyčejnými starostmi. A je to právě ta obyčejnost, která působí upřímně a opravdově. Vždyť ony ani netouží po nějakém zvláštním dobrodružství, prostě se jen těší na společné prázdniny. Jenže nějakým podivným řízením osudu je potká celá řada zvláštních příhod. V tomto směru Ivana Peroutková své malé čtenáře nijak nešetří, a tak se staneme svědky vyvolávání duchů, divoké honičky v bouřce, i nálezu něčeho „opravdu hrůzného“. Autorka si vybrala téma vskutku chytlavé – ruku na srdce, kdo z nás neměl jako malý rád duchařské historky? Děj je nabitý akcí, vyprávění má spád, a čtenář nemá ani vteřinku na vydechnutí. Působivou atmosféru celému příběhu dodávají i jemné ilustrace Zuzany Seye.

Do letních prázdnin sice ještě několik měsíců zbývá, chcete-li však svým dětem ukrátit čekání, sáhněte po knížce Ivany Peroutkové. Jen se po jejím přečtení nedivte, až vás potomek překvapí otázkou: A ty věříš na duchy?

Hodnocení: 85 %

Autorka: Michaela Matějů

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *