Známe letošního vítěze Literární ceny Knižního klubu!

Dvaačtyřicetiletý Holanec studoval historii a filmovou vědu na Karlově univerzitě. Píše scénáře, v roce 2005 získal Stříbrného Orfea za nejlepší nerealizovaný scénář udělovaný v rámci Českého lva, roku 2009 byl na stejnou cenu nominován. Je podepsán například pod televizními filmy Stříbrná vůně mrazu, Malý terorista z cyklu Soukromé pasti, Velkofilm či Nepolepšitelný. Je autorem knihy 99 filmů moderní kinematografie.

Vítězná kniha Herci je kompozicí ze tří zápletek, které sice mají uzavřený děj, ale tvoří jednolitý celek. Próza se odehrává v atraktivním prostředí velkého pražského divadla, a přestože se třikrát vracíme do roku 1956, její téma je spíše současné. Román zkoumá téma, jestli bychom mohli být šťastnější, kdybychom se narodili do jiné doby.

Literární cena Knižního klubu byla poprvé vyhlášena v roce 1995. Odborná porota, ve které jsou zastoupeni autoři, literární kritikové, publicisté a knihkupci vybírá pět finalistů, jejichž totožnost se odhalí až po výběru. Z nich pak vzejde vítěz, kterému knižní klub věnuje prémii 100 000 Kč a vítěznou knihu vydá. Je to jediná podobná cena v České republice a výsledkem bývají kvalitní, čtenářsky úspěšné knihy.

Jako i v letech předchozích, mezi přihlášenými rukopisy byly zastoupeny téměř všechny literární žánry: historický román, životopisný román, dobrodružný román, thriller, detektivka, pohádka, sci-fi a fantasy.

Současně s vyhlášením vítěze letošního ročníku začal ten další. Pokud tedy máte v šuplíku nevydaný román, zkuste své štěstí. Více informací o tom, jak svou knihu můžete přihlásit, najdete na stránkách Literární ceny knižního klubu

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *