Racionální pohled na palčivé otázky a problémy současné ekonomie

Kniha Ekonomie a zdravý rozum je pohledem ekonoma na často nepříliš racionální debatu nejen o hospodářských tématech, ale také o současné společnosti. V pěti ekonomických studiích se zaměřuje zejména na aktuální ekonomická témata a přináší vyjádření a odpovědi na otázky a problémy dnešní ekonomie jako společenské vědy.

Autor klade důraz na potřebu navrátit se k tržním principům a zároveň se zamýšlí nad současnou ekonomickou krizí. S ohledem na nové trendy popisuje a objasňuje řadu nových ekonomických jevů a zmiňuje také ekonomická fakta české energetiky a přírodních zdrojů.

Autorem předmluvy je prezident České republiky prof. Ing. Václav Klaus, CSc.

O autorovi:

Vladimír Tomšík (*12. 6. 1974, Čeladná)

Vystudoval Fakultu národohospodářskou a Fakultu financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze a Fakultu sociálních věd na Univerzitě Karlově v Praze. Doktorát získal v oboru hospodářská politika (VŠE Praha) a v oboru ekonomie (Univerzita Karlova v Praze). V roce 2009 byl na návrh Vědecké rady Vysoké školy ekonomické v Praze jmenován profesorem pro obor finance.

Od roku 1997 přednáší kurzy zaměřené na měnovou politiku, hospodářskou politiku a makroekonomickou analýzu a prognózu na Vysoké škole ekonomické v Praze a na Newton College. K problematice makroekonomie, financí, měnové politiky a hospodářské politiky pravidelně vystupuje a publikuje doma i v zahraničí.

Od 1. prosince 2006 byl Vladimír Tomšík jmenován členem bankovní rady České národní banky. S platností od 1. července 2010 jej prezident republiky jmenoval viceguvernérem ČNB.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *