Projekt NAMA, aneb když dárky pomáhají

V současné době jsou v Namibii mezi obyvateli velké majetkové rozdíly. 50-60% obyvatel žije ve slumech a nejsou schopni si najít práci, která by je uživila. Ekonomické principy zde moc nefungují a místní ani nemají mnoho příležitostí, jak si je osvojit. Většina z nich má na den 1 až 2 americké dolary, které nestačí ani na mléko a toustový chléb. Ač je Namibie vnímána jako země patřící k nejvyspělejším zemím Afriky, je i zemí, která je nejvíce zasažena pandemií HIV/AIDS.

Hnutí Člověk v tísni se proto rozhodlo situaci řešit. V roce 2004 začalo působit na jihu Namibie a vytvořilo pro místní obyvatele chráněnou dílnu, ve které vyrábí výrobky na základě tradiční výroby kmenů Křováků a Namů. Dílna tak nejen přináší pracovní místa pro místní, ale zároveň i pomáhá udržet část tradičních řemesel, které již postupně upadají v zapomnění.

Od roku 2009 docházelo k postupnému osamostatňování dílny, které vyústilo v založení místní neziskové organizace Karas Huisen Crafts s vlastním logem a identitou.

Mezi další projekty, které Člověk v tísni zaštiťuje je pomoc matkám s HIV/AIDS. Matky nemohou své děti kojit, jelikož by tak došlo k přenesení nákazy na dítě. Z toho důvodu dostávají umělou výživu pro své děti, aby se takovému riziku předešlo. V roce 2012, se podařilo ochránit všech 82 dětí, se kterými se spolupracovalo. Aby mohly rodiny lépe bojovat s nákazou, jsou jim poskytnuty kozy s návodem, jak se o ně starat a dále je rozmnožovat. Rodiny, které je obdržely v roce 2011, musely polovinu koz nahradit nově narozenými kůzlaty. Ty se pak rozdistribuovali do dalších rodin, kde mohou pomoci.

Nyní přinášíme možnost, jak se i vy můžete zapojit do pomoci a podpořit tak projekt NAMA. V Paláci knih Neoluxor jsme umístili 2 stojany s výrobky, jejichž zakoupením podpoříte obyvatele v Namibii. Jeden stojan s taškami a šperky naleznete v přízemí a druhý stojan se nalézá v dětském oddělení. Zde můžete zakoupit nádherné plyšové hračky pro své děti. Nejen, že zakoupením uděláte hned dvojí radost, ale získáte i dobrý pocit, že jste pomohli.

Více informací o projektu najdete na http://www.nama.cz/

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *