Letem knižním světem (9. týden 2016)

Vyšlo další číslo magazínu Neoluxor živě! Zdarma si ho můžete vyzvednout v jakémkoli našem knihkupectví nebo číst online na Issuu.

Tento týden pořádáme v Paláci knih Luxor 2 autogramiády: 1. března bude naším hostem zpěvák Milan Drobný, který představí svoji knihu Když se ucho utrhne. 3. března nás čeká návštěva ze zahraničí, od 17:00 má autogramiádu spisovatel Paolo Giordano, autor knihy Osamělost prvočísel.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství KNIHA ZLIN vydalo ediční plán na jaro 2016. Prohlédnout si ho můžete na Issuu.
  • Kamerunská spisovatelka Imbolo Mbue podepsala v roce 2014 na Frankfurtském knižním veletrhu s nakladatelstvím Random House vydavatelskou smlouvu dosahující sedmimístné dolarové hodnoty na svou prvotinu Touhy Džendeho Džongy. Frankfurtský knižní veletrh je jedním z největších světových knižních veletrhů a Touhy Džendeho Džongy je jedna ze dvou knih, na které tam byly v tom roce podepsány velké smlouvy pro nejnadějnější autory. U nás vydá román nakladatelství KNIHA ZLIN letos v dubnu.
  • Už tento týden vydá nakladatelství Aligier knihu Alibaba.com. Alibaba, dnes největší internetový obchod na světě, déle než deset let unikal západní pozornosti, a přitom vybudoval rozsáhlejší zákaznickou základnu, než má světový gigant Amazon, a realizoval valnou část internetových transakcí v Číně. Příběh Jacka Maa, neznámého čínského učitele angličtiny, který dvakrát neuspěl při přijímacích zkouškách na vysokou školu, nerozuměl počítačům, přesto založil Alibabu a dotáhl ho od start-upu zápasícího o existenci na dominantního hráče světového internetového obchodování. Pozoruhodný příběh Alibaby poutavě vypráví bývalý viceprezident společnosti Alibaba Porter Erisman, který osm let stál po boku Jacka Maa.
  • Po antistresových omalovánkách jsou tu spojovačky – v nakladatelství Grada právě vychází publikace Dot to dot. Najdete v ní 30 velkých propracovaných obrázků, které objevíte po spojení jednotlivých očíslovaných bodů. Témata jsou různá: od architektonických ikon a aztéckých vzorů až po zdobné ornamenty a podrobně vykreslená zvířata.
  • Kniha Šedé eminence v české historii se zaobírá českými historickými osobnostmi, o kterých se v hodinách dějepisu mlčí. Víte, kdo byl nejmladším a také nejsympatičtějším potomkem Karla IV. a jak dopadl? Která česká královna měla největší vliv na politiku? Kdo byl nejbohatším člověkem zemí Koruny české? Nebo proč udělali Přemyslovci dvakrát tu stejnou chybu? Nevíte? Richard Händl vám to prozradí. 
  • V dubnu vydá KNIHA ZLIN román Nultá hodina, v němž spisovatelka Lotta Lundbergová umně splétá tři ženské hlasy způsobem, který připomene bestseller Hodiny. Vypráví o konci druhé světové války, ale i o lidské schopnosti znovu se postavit na nohy na troskách vlastního života.
  • Na říjen chystá nakladatelství CooBoo pokračování dystopického románu Rudá královna, které se bude jmenovat Křišťálový meč. Mare Barrowová v něm hledá další Rudé se schopnostmi Stříbrných.
  • Giles Milton je mistrovský vypravěč historických příběhů. V poutavé próze Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku uvádí 50 těch nejbizarnějších historických „perliček“. Budete se podivovat nad příběhy, které se čtou jako fikce, a přitom jsou zcela pravdivé.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Zveřejněn byl klip z filmové adaptace Aliance od Veronicy Roth. Na film můžete jít do kina už od 10. března.

Podívejte se na první trailer filmové adaptace knihy Světlo mezi oceány. V hlavních rolích se představí Michael Fassbender a Alicia Vikander, scénář i režii obstaral Derek Cianfrance (Blue Valentine). Světová premiéra byla naplánována na září, uvedení u nás zatím nebylo potvrzeno.


Hlas Bena Kingsleyho provází novým teaserem hrané filmové adaptace Knihy džunglí. Premiéra v Česku je stanovena na 21. dubna.


Chystá se filmová adaptace knihy Všechny malé zázraky. Scénář k filmu napíše sama autorka knihy, režie se ujme Miguel Arteta, hlavní roli by si měla zahrát Elle Fanning.

Režisér James Mangold natočí pro Disney filmovou adaptaci slavné knihy Julese Verna Dvacet tisíc mil pod mořem. Projekt převzal od Davida Finchera, který se se studiem neshodl na obsazení hlavní role (Fincher chtěl Channinga Tatuma, Disney navrhovalo Chrise Hemswortha).

Stanice Spike si objednala pilotní díl seriálové adaptace Mlhy od Stephena Kinga. 

Tye Sheridan byl obsazen do role Wadea Wattse ve filmové adaptaci knihy Ready Player One, kterou připravuje Steven Spielberg. Premiéra u nás je naplánována na 14. prosince 2017.

Na teaser s názvem Hall of Faces navazují tvůrci seriálu Hra o trůny sérii plakátů s posmrtnými maskami postav včetně těch, které jsou v příběhu dosud naživu. 1. epizodu 6. řady odvysílá HBO 24. dubna.

Začala se zkoušet divadelní hra Harry Potter and the Cursed Child, které v létě vyjde knižně scénář. Na Pottermore byla zveřejněna společná fotka všech herců a tvůrců.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Theguardian.com, Adweek.com, Kniznivesmir.cz, Collider.com, Pagetopremiere.com, Pottermore.com, Hypable.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *