Letem knižním světem (8. týden 2015)

Zastavte se 26. února v Paláci knih Luxor, od 17:00 proběhne křest knihy oblíbeného autora sci-fi a fantasy literatury, Štěpána Kopřivy, spojený s autogramiádou.

George R. R. Martin uvedl, že v páté řadě seriálu Hra o trůny zemřou další postavy, které v knižní sérii stále žijí. Podobný osud potkal hrdiny i v minulých řadách, [SPOILER] např. na rozdíl od knižního příběhu zemřela manželka Roba Starka a Brandonův přítel Jojen. Všichni mrtví jsou však pro budoucí děj knihy postradatelní. Tvůrci seriálu ví, jak celá sága skončí. Premiérový díl nové řady odvysílá HBO 13. dubna.

Na blogu právě soutěžíme o vstupy na předpremiéru filmu Americký sniper ve Zlíně a v Praze.

Obyvatelé Banbury využívají telefonní budky k výměně knih. Vedle telefonů nainstalovali police, aby tak oživili nepoužívané budky a dali jim nový účel. Britský telecom však proti těmto sousedským knihovnám zasáhl s odůvodněním, že by knihy mohly spadnout a někoho zranit. Nato se místní začali bouřit, zejména na sociálních sítích, kde protestují pod hashtagem #SaveOurPhoneBoxLibrary.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás. 

  • Podfuk na Korzice, volné pokračování knih Podfuk jako víno a Podfuk v Marseille, je ryzím potěšením v provensálském stylu, při jehož čtení se vám budou sbíhat sliny v ústech a zároveň se budete skvostně bavit. Vychází koncem března.
  • Třetí román amerického autora Joshuy Ferrise, který se v posledních letech prosazuje jako jeden z nejvýraznějších literárních hlasů své generace, s názvem Vstát znovu se slepicemi vyjde 29. května.
  • Pokračování série Královna Tearlingu vyjde v srpnu v nakladatelství YOLI.
  • Třetí díl Eastlandovy „rudé“ série je mrazivý nejen zasazením na ledovou Sibiř, ale i atmosférou a napětím. Rudá Sibiř vychází 16. března.
  • Další román oblíbeného autora historických detektivek, Martina Jensena, se bude jmenovat Sedlákův soud – Detektivní román ze středověké Anglie a vyjde koncem března. Odehrává se v roce 1019.
  • Nakladatelství Plus chystá nové vydání povídkové sbírky Ondřeje Neffa Bůh s. r. o. Šestnáct příběhů, které původně vyšly v roce 1997.
  • V dubnu si přijdou na své milovníci konspiračních románů, Démonův kód je kniha o kódech, legendách, nebi, pekle a hrdince, na kterou nikdy nezapomenete.
  • Dlouho očekávaná detektivka od legendy české fantastiky Jiřího W. Procházky a Kláry Smolíkové, oblíbené autorky populárně naučných knih pro děti, s názvem Mrtvá šelma – Souřadnice zločinu 1 vyjde 13. dubna.
  • Nové vydání Nejdelší jízdy s filmovou obálkou chystá nakladatelství Ikar na 24. březen.
  • Nakladatelství Kniha Zlín chystá na březen nový severský thriller Trofej. Zahraniční recenzenti tvrdí, že je Jacobsen srovnatelný s Joem Nesbøm a Jussim Adler-Olsenem. Přesvědčte se sami! 

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Režisér Ron Howard oznámil, koho obsadil do hlavních rolí v chystané filmové adaptaci Brownova Inferna. Jako Robert Langdon se samozřejmě vrací Tom Hanks.

ITV plánuje natočit film podle knih Georgese Simenona s Julesem Maigretem. Hlavní roli by si měl zahrát Rowan Atkinson.

Forbes hlásí, že filmová adaptace Padesáti odstínů šedi vydělala za první týden 311 milionů dolarů (z toho 102 milionů v Americe). Pokořila tím několik rekordů a stále nekončí. Variety uvedlo, že spisovatelka E L James by u dalších dílů ráda získala větší kontrolu nad scénářem.

Podívejte se na další vystřiženou scénu z filmové adaptace Síly vzdoru, která zobrazuje rozhovor prezidenta Snowa s Peetou.

Už dříve jsme vás informovali o tom, že Amazon představil několik pilotů a umožnil divákům hlasovat, který ze seriálů bude pokračovat. Milovníci adaptací knih budou jistě potěšeni, že se do finálové pětky probojoval i seriál na motivy knihy Muž z vysokého zámku od Philipa K. Dicka. Na Amazon Prime Instant Video bude dostupný ještě letos.

Zveřejněny byly nové klipy z filmové adaptace Rezistence. Film má u nás premiéru 19. března.



Filmovou adaptaci knihy Americká idyla od Philipa Rotha bude režírovat Ewan McGregor, je to jeho režisérský debut. Ve filmu si také zahraje po boku Jennifer Connelly a Dakoty Fanning.

Zveřejněna byla první fotka z filmové adaptace knihy Papírová města od Johna Greena. Film bude mít premiéru ještě letos.

Včera odvysílala BBC One už druhý díl minisérie na motivy knihy Prázdné místo od J. K. Rowlingové. Televizní stanice je zatím velice spokojená se sledovaností, která u prvního dílu dosáhla 6,6 milionů diváků.

Chystaná seriálová adaptace Nástrojů smrti se bude jmenovat Shadowhunters

Zdroje: iDnes.cz, Columbia Pictures, Collider.com, Adweek.com, Hollywoodreporter.com, Pagetopremiere.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Která kniha/adaptace/video vás zaujalo nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *