Letem knižním světem (6. týden 2015)

Kniha Dějiny světla Jana Němce, se dočkala dalšího ocenění. Po ceně Česká kniha 2014 si na své konto připisuje i Cenu Evropské unie za literaturu 2014. To je vedle nominace na Magnesii Literu 2014 za prózu a nominace na Cenu Josefa Škvoreckého 2014 už potlesku hodný výkon. 17. února pořádáme s nakladatelstvím Host besedu s autorem spojenou s autogramiádou v Paláci knih Luxor. Pozvěte na akci známé a přijďte, budeme se těšit.  

Zveme i na další akce v Paláci knih Luxor:

Překladatel Pavel Medek, který je známý zejména díky svým překladům Harryho Pottera, na kterých pracoval s bratrem Vladimírem, zemřel ve věku 63 let. Nebyl to ale jen Potter, který se díky Medkovi dostal k českým čtenářům, přeložil více než stovku dalších knih, zejména detektivek, sci-fi a fantasy románů. Jeho posledním překladem je výbor povídek z časopisu Black Mask, který vyjde letos v nakladatelství Plus.

22 let starý dopis, který napsal George R. R. Martin svému agentovi, naznačuje, že autor původně ve své sérii Píseň ledu a ohně zvažoval milostný trojúhelník mezi Aryou, Jonem Snowem a Tyrionem. Dopis odhaluje i další plány. Přečíst si ho můžete na webu Winteriscoming.net.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás. 

  • Nakladatelství Host zveřejnilo book trailer chystané knihy Stalker od Larse Keplera. Je to již 5. případ Joony Linny a vyjde letos v květnu.

  • 30. dubna vyjde v nakladatelství Domino thriller Ty, perverzně chytrý záznam chorobné posedlosti, při jehož čtení vám bude nejspíše poněkud úzko. Doporučujeme.
  • A pro fanoušky thrilleru tu máme ještě jeden tip – Nejdražší dcera, kterou na konci března vydá Knižní klub, je skvělou knihou zejména pro fanoušky Zmizelé.
  • Host bude od 1. dubna vydávat novou sérii PAX od Asy Larssonové a Ingely Korsellové, určenou mladým čtenářům. Napínavá urban fantasy odehrávající se ve světě zabydleném bytostmi z hlubin staré severské mytologie. Zároveň je to dojemný příběh o síle sourozeneckého vztahu i o tom, jak je těžké naučit se znovu důvěřovat, když nás dospělí, na něž spoléháme, tolikrát zklamali. První díl s podtitulem Hůl prokletí vyjde 1. dubna, Grim přízrak pak 20. dubna.
  • Já ti to opepřím, miláčku je román Ellen Bergové, který by si neměli nechat ujít milovníci humoru. Hlavní hrdinka Vivi se konečně zbaví tyranského manžela. Když si na její dědictví brousí zuby prohnaný hochštapler, chopí se znovu vařečky. Dál už to pokračuje samospádem a Vivi má brzy sbírku „smrtelně spolehlivých“ receptů. Vychází v květnu.
  • Na přelomu dubna a května vyjde v Mladé frontě kniha Mariina závěť. Autor Colm Tóibín v ní nabízí zcela nový pohled na křesťanství a vytváří netušeně lidský portrét Marie coby ikony.
  • V dubnu vyjdou další dva díly série Češi od Pavla Kosatíka, která je inspirována seriálem České století – Češi 1938 – Jak Beneš ustoupil HitleroviČeši 1989 – Jak se stal Havel prezidentem.
  • Harper Lee vydá 55 let po své knize Jako zabít ptáčka další dílo. Román napsala už v 50. letech, ještě před vydáním své nejslavnější knihy. Bude se jmenovat Go Set a Watchman a vypráví další příběh hlavní hrdinky z Jako zabít ptáčka.
  • Nakladatelství Vyšehrad vydalo nový ediční plán na jaro/léto 2015. Prohlédnout si ho můžete na jejich webu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Máme pro vás několik klipů z Fifty Shades of Grey. Záblesky některých scén znáte už z trailerů, dnes si je můžete vychutnat celé.


Projekt The Storytellers: New Voices of Twilight Saga, v rámci kterého autorky a režisérky představí nové příběhy ze světa Stmívání od Stephenie Meyerové, má už konkrétnější obrysy. Známe 6 scénářů, které se dočkají filmového zpracování (půjde o krátké několikaminutové snímky, které budou zveřejněny na Facebooku): 

  • The Groundskeeper, Sarah Turi Boshear – události, které vedly k tomu, že se Alice stala upírem
  • Sunrise, Alanna Smith – příběh Benjamina 
  • Turncoats, Lindsey Hancock Williamson – Garrett a Carlisle během Války za nezávislost
  • The Mary Alice Brandon File, Kailey a Sam Spear – Alicin lidský život předtím, než se stala upírem
  • Consumed, Cullyn Doerfler a Megan L. Reese – příběh Jane a Aleca
  • We’ve Met Before, Thea Green – první setkání Alice a Jaspera (náhled této scény zobrazuje obrázek níže)

Deborah Harkness na své facebookové stránce oznámila, že se chystá televizní adaptace jejích knih Čas čarodějnic a Stín noci, kterou připravuje BBC.

V chystané filmové adaptaci knihy Ztracené město v Amazonii nahradí v hlavní roli Benedicta Cumberbatche herec Charlie Hunnam. Produkce by měla začít letos v létě. Příběh sleduje osud Percyho Harrisona Fawcetta, velkého badatele počátku 20. století. Úspěšně sice zvládl mnohé výpravy do Amazonie, ale ta poslední v roce 1925, při níž hledal bájné město Z, ztracenou civilizaci věků, mu byla osudná. Amazonka pohřbila veškeré snahy vypátrat Fawcettovu poslední výpravu.

Jeden z tvůrců seriálu Sherlock, Mark Gatiss, naznačil, že bude další epizoda vycházet z Doylova příběhu The Red-Headed League.

Zveřejněny byly první fotografie z chystaného filmu Steve Jobs (podle stejnojmenné knihy Waltera Isaacsona), na kterých můžete vidět Michaela Fassbendera (jako Steva Jobse) a Setha Rogena (jako Steva Wozniaka). Potvrzeno bylo také datum premiéry – 9. října 2015.

Podívejte se na nové fotky z chystané filmové adaptace Rezistence. Celé album si můžete prohlédnout na oficiální facebookové stránce filmu. Včera byl odvysílán také první TV spot. Premiéra u nás bude 19. března.


Ian McKellen sdílel na svém Twitteru první klip z filmu Mr. Holmes. Zároveň byl zveřejněn oficiální plakát.


Podívejte se na první ochutnávku z filmu Všechno nebo nic, který je natočený na motivy stejnojmenné knihy Evy Urbaníkové. 

Další sneak peak z druhé části první řady seriálu Outlander (na motivy románů Diany Gabaldon). Premiérový díl odvysílá Starz 4. dubna.


Clarius Entertainment oznámilo zakoupení filmových práv ke knize Puls od Stephena Kinga. Scénář napsal samotný King, režírovat bude Tod “Kip” Williams (Paranormal Activity 2), v hlavních rolích se představí John Cusack, Samuel L. Jackson, Isabelle Fuhrman a Stacy Keach. Premiéru bude mít film ještě letos a zveřejněna byla první fotka.

Zdroje: iDnes.cz, Ew.com, Theguardian.com, Collider.com, Hypable.com, Dailymail.co.uk, Empireonline.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Která kniha/adaptace/video vás zaujalo nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *