Letem knižním světem (51. týden 2015)

Jediný týden, kdy nevychází Letem knižním světem, je ten před Silvestrem, proto budeme pokračovat až 4. ledna 2016. Přejeme vám krásné Vánoce a šťastný nový rok 2016. 

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • V únoru vyjde další krimi Henninga Mankella s názvem Firewall (Wallander v boji proti těm, kdo využili zranitelnosti moderního digitalizovaného světa), následovat bude v červenci Pyramida (příběhy Wallanderových začátků).
  • Nových překladů do češtiny se dočkají i knihy Petera Maye – v únoru vyjde Sál smrti, třetí díl čínských thrillerů, a v červnu Kritik, druhý díl kriminální série Akta Enzo.
  • Na únor chystá MOBA další knihu Deona Meyera s názvem 7 dní, v níž Jihoafrický policejní sbor čelí největší možné hrozbě – neznámý odstřelovač si vybral za cíl policisty a vyhrožuje, že se budou útoky opakovat každý den, dokud nebude zatčen vrah mladé ambiciózní právničky Hanneke Sloetové.
  • V březnu vydá Domino román Dívka, která si říkala Tuesday, ve kterém se setkáme s hrdinkou ve stylu Lisbeth Salanderové. Tuesday žije hluboko pod ulicemi Londýna. Labyrint opuštěných tunelů se stal jejím domovem i útočištěm. Sem se uchýlila, aby se schovala před lidmi, kteří jí krutě ublížili. Odtud se jim mstí. Ukradli jí celý život. A ona jim teď vezme ten jejich.
  • Fanoušci Stoletého staříka by si mohli užít román Mimořádný život Franka Derricka, 81 let od J. B. Morrisona. Hlavnímu hrdinovi Frankovi je jednaosmdesát a právě ho přejela dodávka s mlékem. Vyjde v nakladatelství MOBA v březnu.
  • Další kniha Fredrika Backmana, autora knih Muž jménem Ove a Babička pozdravuje a omlouvá se, se bude jmenovat Tady byla Britt-Marie a vyjde v Hostu příští rok v dubnu. Vypráví o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté.
  • Milovníci románů Steva Berryho se mohou začít těšit na květen, kdy vyjde kniha Hrozba patriotů. Pracuje s myšlenkou, že je výběr daní v Americe nelegální, protože nemá dostatečnou oporu v zákonech.
  • Čtenáři z Broken Wheel doporučují je úžasný feel-good román o lásce ke knihám a o tom, co všechno se může stát, když máte opravdové přátele. Vyjde v květnu.
  • Otevřený a nesmlouvavý pohled do zákulisí amerického vojenského angažmá v Iráku a Afghánistánu nabídne kniha Služba od Roberta M. Gatese, který pracoval více než čtvrtstoletí pro šest prezidentů nejprve v CIA a pak i v Národní bezpečnostní radě
  • Anatomie pocitu úžasu je monografie literárního a kulturního historika Antonína K. K. Kudláče, která se vůbec poprvé u nás zaměřuje na zkoumání tzv. populární fantastiky v českém prostředí, zejména pak oblasti žánrové fantastické literatury, jejíž příjemci zvaní fanové tvoří osobitou subkulturu (fandom).

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Byl zveřejněn první teaser trailer filmu Fantastická zvířata a kde je najít, který jde do českých kin 17. listopadu. Jde o další příběh ze světa Harryho Pottera, který představuje Mloka Scamandera a odehrává se v New Yorku ve 20. letech. Scénář napsala sama Rowlingová, režie se ujal David Yates.

Michael Fassbender si zahraje Harryho Holea v chystané filmové adaptaci Sněhuláka od Joa Nesbøho. V dalších rolích se představí Rebecca Ferguson (Mission: Impossible – Rouge Nation) a Charlotte Gainsbourg (Antichrist, Independence Day: Resurgence). Film režíruje Tomas Alfredson (Tinker Tailor Soldier Spy, Let the Right One In). Premiéra byla naplánována na pátek 13. října 2017. Natáčet se začne už 18. ledna v Norsku (v Oslu, Bergenu a v oblasti Rjukan).

Podívejte se na další trailer 3. řady seriálu The 100, který je natočen na motivy knih Prvních 100 a 21. den od Kass Morgan. Premiéra první epizody bude 21. ledna 2016 na stanici CW.

Zveřejněn byl další trailer detektivního thrilleru podle knižního bestselleru Rudý kapitán od Dominika Dána. Premiéra je naplánována na březen 2016.

První fotky z natáčení filmové adaptace knihy Než jsem tě poznala od Jojo Moyesové. Film má českou premiéru naplánovanou na 3. března 2016, v hlavních rolích se představí Emilia Clarke a Sam Claflin.

Podívejte se na další fotky z filmové adaptace Aliance, která má v českých kinech premiéru 17. března 2016.

Hulu bude od 15. února 2016 vysílat osmidílný seriál 11.22.63, který je adaptací knihy Dallas 63 Stephena Kinga. V hlavní roli se objeví James Franco, podívejte se na druhý trailer.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Knihazlin.cz, Collider.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *