Letem knižním světem (50. týden 2015)

Zveřejnili jsme žebříček 50 nejprodávanějších knih v roce 2015. Prodejům jednoznačně kralují detektivky – s nevelkým rozdílem se na prvních třech místech objevují známá jména Jo Nesbø, Lars Kepler a nechybí samozřejmě 4. díl Milénia.

Doručení vašich knižních vánočních dárků formou osobního odběru mimo Prahu a formou zásilek dopravcem (Česká pošta, DPD) garantujeme do Štědrého dne u objednávek realizovaných do 15. 12. 2015. 23:59 (včetně). Od 16. 12. doporučujeme využít pouze osobní odběr v Praze na Václavském náměstí nebo nákup v knihkupectví s prodlouženou otevírací dobou.

Japonské noviny The Kobe Shimbun zveřejnily záznamy o půjčování knih Harukiho Murakamiho ze školní knihovny. Údajně byla ukradena jeho knihovní kartička se zapsanými výpůjčkami. Noviny jsou nyní ostře kritizovány japonskou asociací knihoven.

Bill Gates zveřejnil seznam svých oblíbených knih roku 2015: Eradication – Nancy Leys Stepan, Thing Explainer – Randall Munroe, Sustainable Materials With Both Eyes Open – Julian Allwood a Jonathan Cullen, Mindset – Carol Dweck (vyšlo česky pod názvem Nastavení mysli), Being Nixon – Evan Thomas, The Road to Character – David Brooks.

Tolstoyova praprapravnučka Fekla Tolstaya zorganizovala čtecí maraton románu Vojna a mír. Lidé po celém světě postupně četli asi 3 minuty dlouhé ukázky, vše vysílala ruská státní televize. Zapojilo se více než 1300 lidí ze 30 měst, maraton trval 4 dny.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství Host vydalo ediční plán na jaro 2016.
  • Ediční plán na začátek příštího roku nabídlo i Domino.
  • Ransom Riggs podepsal smlouvu s Dutton Books for Young Readers na další dvě knihy. Jedna z nich se bude jmenovat Tales of the Peculiar a půjde o ilustrovanou kolekci pohádek ze světa Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. V originále by měla vyjít na podzim 2016.
  • Další kniha oblíbené young adult a new adult autorky Colleen Hooverové se bude jmenovat Odvrácená tvář lásky. Nakladatelství YOLI ji chystá na únor.
  • V dubnu vyjde v Knižním klubu román Metro 2035, který završuje příběh Arťoma z první knihy kultovní trilogie. Na tuto knihu miliony čtenářů čekaly řadu let a zahraniční nakladatelé zakoupili práva na překlad dávno předtím, než byl román dokončen.
  • Fanoušky Jojo Moyesové, bestsellerové autorky románů pro ženy, potěší zpráva, že další kniha se chystá už na květen. Bude se jmenovat Jedna plus jedna.
  • Další krimi Larse Keplera se bude jmenovat Playground a Host ji chystá na podzim 2016.
  • Pokračování knihy Asylum od Madeleine Roux se dočkáme v únoru. V románu Sanctum se trojice přátel vrací na známá místa, aby odhalili tajemství, které, jak doufají, je jednou provždy osvobodí od minulosti.
  • První díl nové série Melancholie od spisovatelského dua Erik Axl Sund vyjde pod názvem Skleněná těla v březnu.
  • V březnu vyjde v Odeonu román Vše, co jsme si nikdy neřekli – znepokojující a tragický příběh čínsko-americké rodiny žijící na předměstí Ohia, který získal prestižní ocenění Kniha roku obchodu Amazon za rok 2014.
  • V březnu vydá Noxi jedinečný silný životní příběh o nevídaném vztahu mezi mladým učitelem a tučňákem s názvem Můj přítel tučňák (nebo co jsem se naučil od úžasného tvora).

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Máme pro vás další trailer vánoční epizody seriálu Sherlock, kterou odvysílá BBC One 1. ledna 2016.

Zveřejněn byl první teaser trailer filmové adaptace knihy Obdr Dobr od Roalda Dahla, kterou natočil Steven Spielberg. V roli Sofie se představí Ruby Barnhill, premiéra je naplánována na 1. července 2016.


Studio Warner Bros. nabídne nové zpracování Tarzana, kterého na stránkách časopisů a později románů představil světu spisovatel Edgar Rice Burroughs už na začátku 20. století. V hlavních rolích nové adaptace uvidíme Alexandera Skarsgårda jako Tarzana a Margot Robbie jako Jane. Premiéra u nás je naplánována na 7. července 2016. Podívejte se na trailer s českými titulky.


Podívejte se na první trailer 3. řady seriálu The 100, který je natočený na motivy knih Kass Morgan (v češtině Prvních 100 a 21. den). 1. díl se bude vysílat 21. ledna 2016.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Theguardian.com, Adweek.com, Gatesnotes.com, Kniznivesmir.cz, Hypable.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *