Letem knižním světem (50. týden 2014)

Titul Kniha roku v anketě Lidových novin získal Básník (s podtitulem Román o Ivanu Blatném) od Martina Reinera. Druhé místo obsadila kniha Havel Michaela Žantovského a třetí životopis Suzanne Renaudové Petrkov 13 autorky Lucie Tučkové.

Vánoce plné nových materiálů na Pottermore začaly! Dosud byly publikovány 3 bonusy ze světa Harryho Pottera a každý den následují další. První bonus z pátku byl o rodném městě Severuse Snapea, Cokeworthu, ve kterém vyrůstala i Lily a její sestra Petunie. Další bonus se týká Floreana Fortescuea, který vlastní krámek se zmrzlinou v Příčné ulici, a historie Děravého kotle. Nedělní bonus byl věnován lektvarům.

Gillian Flynnová byla nominována na Zlatý Globe za svůj scénář k filmové adaptaci knihy Zmizelá.

Bill Gates zveřejnil na svém blogu seznam nejlepších knih, které přečetl v roce 2014. Patří mezi ně např. Rosie Effect od Graema Simsiona nebo Capital in the Twenty-First Century od Thomase Piketta.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • V novém roce se těšte na další dávku skvělé krimi. 10. ledna vyjde román Pět, 23. ledna vyjdou Vodní andělé s inspektorkou Malin Forsovou v hlavní roli, 27. ledna vyjde Pán ohně oblíbeného spisovatele Petera Maye, 28. února vyjdou Severní blata od Arnaldura Indridasona, 3. února vyjde Zimní oběť, první díl kriminální série Monse Kallentofta, „nového krále skandinávské detektivky“.
  • Nakladatelství CooBoo chystá pokračování dystopie Prvních 100, podle které vznikl i stejnojmenný seriál. 21. den vyjde 15. ledna. V lendu vyjde i pokračování románů Mé sladké šestnácté století a Příběh dvou staletí s názvem Můj ne tak sladký život.
  • Po románech Zapletení a Zrnko pravdy se chystá další kniha Zygmunda Miłoszewského s názvem Nezaplatitelný, thriller, který v sobě kombinuje to nejlepší z Dana Browna, Artura Péreze-Reverteho a Umberta Eca.
  • Další díl série o Francouzkách se chystá na 7. ledna. Francouzky zrají jako víno prozradí, jak neztratit šarm.
  • 27. května vyjdou v Jotě Dcery Gabrielovy, volné pokračování úspěšné prvotiny Kateřiny Dubské s názvem Člověk Gabriel.
  • 24. února vydá nakladatelství Paseka knihu Arlington Park, hořce komický román přední současné anglické prozaičky Rachel Cuskové.
  • Rainbow Rowellová oznámila vydání své další knihy. Carry On naváže na román Fangirl, který v češtině vyjde 7. května.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Zveřejněn byl první trailer filmové adaptace knihy Rezistence (druhá v trilogii Divergence). Česká premiéra je plánována na 19. března 2015.

John Green zveřejnil další vlog, tentokrát společně s Carou Delevingne, která hraje Margo v adaptaci jeho knihy Papírová města.


BBC uvedla, že připravuje seriál na motivy knih Roberta Galbraitha (pseudonym J. K. Rowlingové). První díl jeho detektivní série s Cormoranem Strikem nese název Volání Kukačky a v únoru ho bude následovat Hedvábník.

Byl zveřejněn první trailer filmu Le Petit Prince inspirovaný slavnou knihou Antoina de Saint-Exupéryho. Premiéra ve Francii je naplánována na 7. října 2015. Anglickou verzi filmu namluví Rachel McAdams, James Franco, Marion Cotillard, Benicio Del Toro, Paul Giamatti, Jeff Bridges, Mackenzie Foy a Ricky Gervais.


Podívejte se na první teaser seriálu Jonathan Strange & Mr Norrell, který je natočený podle stejnojmenné knihy.


Zveřejněn byl trailer filmové adaptace knihy Ještě jsem to já, která vypráví příběh uznávané profesorky Alice Howlandové, jež onemocní Alzheimerovou chorobou. Premiéra je v lednu 2015.


Chystaná adaptace Shannary Terryho Brookse má potvrzené další jméno v obsazení rolí. Austin Butler si zahraje napůl člověka a napůl elfa Wila Ohmsforda.

ABC chystá seriál na motivy série Století Kena Folletta (u nás vyšel zatím Pád titánů a Zima světa). Ann Peacock bude psát scénář (zpracovala i Letopisy Narnie).

Zveřejněny byly nové fotografie z chystané adaptace známé pohádky o Popelce.

Zdroje: Snitchseeker.com, Lidovky.cz, Mediabistro.com, Shelf-life.ew.com, Tor.com, Pagetopremiere.com, Hollywoodreporter.com, Collider.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Která kniha/adaptace/video/fotka vás zaujala nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *