Letem knižním světem (5. týden 2015)

Letošní Velký knižní čtvrtek se bude konat 19. března a představí hned 15 knižních novinek, které aspirují na to stát se bestsellerem sezóny. 

  • Jiří Dědeček, Emma Pecháčková: Hvězdy pražské zoo – kniha pro děti
  • Sorj Chalandon: Návrat do Killybegs – napínavý a čtivý román, oceněný Grand Prix (Velkou cenou) Francouzské akademie, nominovaný na cenu Goncourt a IMPAC Dublin, je inspirovaný vraždou vysokého představitele Sinn Feín, který byl odhalen jako britský tajný agent
  • Lois Lowryová: Spočítej hvězdy – kniha světoznámé americké autorky, jejíž mnohonásobně vyznamenaný román Dárce se dočkal také filmové podoby, zavede čtenáře do Dánska v době druhé světové války
  • Charles Lewinsky: Gerron – životní příběh slavného německého herce a režiséra židovského původu, který byl nacisty transportován do terezínského ghetta
  • Adam Rex: Konečně doma – ztřeštěná kniha pro děti
  • Jean-Christophe Rufin: Nesmrtelná tůra. Tak přece Compostela – autor vypráví svůj vlastní zážitek z mystické duchovní cesty do španělské Compostely

Nakladatelství, které vydává knihy George R. R. Martina, potvrdilo, že pokračování série Píseň ledu a ohně se letos nedočkáme. Na Winds of Winter si tedy budeme muset ještě chvíli počkat.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás. 

  • Letos v říjnu vyjde další díl oblíbené série Evžena Bočka. Po knihách Poslední aristokratka a Aristokratky ve varu se chystá Aristokratka před smrtí princezny Diany.
  • V červnu vyjde další díl Mycelia od Vilmy Kadlečkové s podtitulem Hlasy a Hvězdy.
  • Nová kniha Michala Viewegha se bude jmenovat Čarodějka z Křemelky a vyjde ještě letos. Jedná se o humoristický román o ženě, která umí číst myšlenky.
  • Pokud jste si oblíbili knihy Alice Claytonové, těšte se brzy na další. Mladá fronta chystá na 31. března román Zrzka to má pevně v ruce a na 30. června Hřebce.
  • Po Destrukčním deníku přichází další kniha Keri Smithové s názvem Tohle není kniha. Vyjde v nakladatelství CooBoo v březnu.
  • Na konci března vyjde v Argu román Moriarty od Anthonyho Horowitze. Přečtěte si krátkou anotaci: Sherlock Holmes je mrtvý, zanechte všech nadějí. Krátce poté, co se s profesorem Moriartym zřítil do hlubiny Reichenbašských vodopádů, přijíždí do Evropy americký pinkertonský detektiv Frederick Chase. Má informace o tom, že Moriartyho záhy nahradil jiný arcizločinec a nyní řádí v Londýně. Chase a jeho pomocník Athelney Jones ze Scotland Yardu se ho s využitím starých dobrých holmesovských taktik pokusí dopadnout…
  • V dubnu vychází v nakladatelství Jota kniha Život bez pšenice: 30minutová kuchařka, rychlé a jednoduché recepty, které prakticky doplňují revoluční Život bez pšenice.
  • Snad žádné dílo science fiction dvacátého století neovlivnilo představivost tak obrovského množství čtenářů jako epický popis budoucnosti, který ve svých povídkách a románech po mnoho let předkládal Isaac Asimov. Jako mimořádný hold jeho dílu přijalo sedmnáct významných spisovatelů výzvu ponořit se do jeho rozsáhlého díla a vytvořit nové vzrušující povídky nejslavnějšího science fiction vesmíru dvacátého století. Kniha Přátelé Nadace – Povídky k poctě Isaaca Asimova vyjde už za chvíli.
  • Pokračování Larssonova Milénia, které napsal David Lagercrantz, se bude jmenovat That Which Does Not Kill a vyjde letos v srpnu ve 35 zemích. Česky vydá knihu nakladatelství Host.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Podívejte se na první trailer 5. řady seriálu Hra o trůny, který promítají ku přiležitosti uvedení 4. řady v IMAX. Zveřejněno bylo také několik fotek. Premiérový díl uvidíme 12. dubna. 

BBC One konečně představila trailer minisérie Prázdné místo (natočeno podle stejnojmenné knihy J. K. Rowlingové). 

Zveřejněn byl první trailer filmové adaptace románu Dítě číslo 44. Premiéru v Česku má 28. května.

31. března má premiéru seriál Younger natočený na motivy knihy Od zítřka budu sexy třicítka, která vyjde v nakladatelství Grada. Příběh vás přenese do víru nočního velkoměsta, kde během jedné noci začne Alice se svojí zprvu nevinnou hrou na mladší. Co se ale stane, až se její nevinná lež o tom, kolik jí ve skutečnosti je, prozradí? A záleží na tom vůbec?

Universal Pictures konečně potvrdilo obsazení rolí pro film Steve Jobs, který se bude natáčet na motivy autorizovaného životopisu Steva Jobse od Waltera Isaacsona. Hlavní roli si zahraje Michael Fassbender, Kate Winslet se představí jako Joanna Hoffman, Steva Wozniaka bude hrát Seth Rogen, Jeff Daniels ztvární Johna Sculleyho, dále hrají Katherine Waterston (Chrisann Brenna), Michael Stuhlbarg (Andy Hertzfeld) a další.

Zveřejněn byl další krátký trailer filmové adaptace Rezistence. Premiéra v Česku bude 19. března.


Podívejte se na nové video k chystané filmové adaptaci Fifty Shades of Grey. V klipu je několik scén z bytu Christiana Greye a popis natáčení. Českou premiéru má film 12. února.


Mia Wasikowska hraje paní Bovaryovou v nové filmové adaptaci slavného románu Gustava Flauberta. Premiéra bude ještě letos. Podívejte se na první trailer.


Constantin Film a Robert Cort Productions uvedou společně knihu Tajemství od Rhondy Byrne na filmové plátno. Režie se ujme Raja Gosnell, scénář napíše Bekah Brunstetter. Produkce začne letos v květnu.

Zveřejněn byl nový trailer filmu DUFF, který je inspirován stejnojmennou knihou Kody Keplinger. Ta vyjde česky letos v nakladatelství CooBoo.


Právě bylo dotočeno pokračování filmové série Labyrint podle knihy Spáleniště: Zkouška. Premiéry se dočkáme letos v září.

Zdroje: Collider.com, Theguardian.com, Kosmas.cz, Adweek.com, Hypable.com, Pagetopremiere.com, Hollywoodreporter.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Která kniha/adaptace/video vás zaujalo nejvíce? Který titul z Velkého knižního čtvrtku vás láká? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *