Letem knižním světem (49. týden 2014)

Na zámku Czocha v Polsku se minulý měsíc sešlo více než 190 fanoušků Harryho Pottera, aby si vychutnali čtyřdenní potterovský zážitek při LARP hře. Celá akce byla natolik úspěšná, že už se chystá opakování (jeden termín bude určen dospělým a druhý dětem).

A když už jsme u Harryho Pottera, tak buďte připraveni na nové bonusy J. K. Rowlingové na Pottermore. Na 12. prosince se chystá text o Dracu Malfoyovi a další budou postupně přibývat každý den až do Vánoc. Těšit se můžete i na nové lektvary a rébusy.

V Library of Congress ve Washingtonu bylo objeveno dosud nepublikované dílo Raymonda Chandlera. Jedná se o 48 stran dlouhé libreto ke komiksové opeře The Princess and the Pedlar s datem 29. srpna 1917.

Tento týden zveme na 4 skvělé akce: V Paláci knih Luxor proběhne 10. prosince od 16:00 křest knihy Vinaři za účasti herců seriálu. Další tři akce hostí knihkupectví Quadrio, 9. prosince bude od 17:00 podepisovat knihy spisovatel Olivier Truc, na 11. prosince se chystá autogramiáda Romana Vaňka a 12. prosince křtíme knihu K2 – Královna hor.

Nakladatelství CooBoo, Plus a Albatros pořádají Předvánoční dobročinný knižní bazar. Přijďte si koupit knížku a přispějte na charitu.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Nakladatelství Jota připravuje vydání knihy Girl Online od youtuberky a blogerky Zoelly. Tato kniha se stala nejrychleji prodávaným debutem v historii Velké Británie, za první týden se prodalo neuvěřitelných 78 000 výtisků.
  • Koncem března 2015 vydá nakladatelství Fragment novou knihu s Percym Jacksonem s názvem Bohové Olympu: Krev polobohů. Sedm polobohů včele s Percym čeká poslední a nejtěžší boj. Giganti, obludní pomocníci bohyně Gaiy, jsou připraveni zničit hrdiny z Velkého proroctví a s nimi i celý svět.
  • Na začátek února chystá XYZ nové vydání knihy Fifty Shades of Grey/Padesát odstínů šedi s filmovou obálkou.
  • Hned začátkem roku 2015 vyjde v Odeonu kniha Strašidla – Román (z) povídek Chucka Palahniuka.
  • Na konec května se chystá další román Alex Flinn. Po knihách Netvor, Dýchání pod vodou a Hvězda vyjde Okouzlující.
  • 20. dubna vychází v nakladatelství Jota Drzé plavky od C. D. Payna, nová kniha autora kultovní série Mládí v hajzlu, prošpikovaná paynovským ironickým nadhledem a nekorektním humorem.
  • V dubnu vydá nakladatelství YOLI pokračování románu Jen jeden den s názvem Jen jeden rok. Obě knihy by se měly dočkat filmové adaptace.
  • Nakladaelství MOBA chystá další knihy Virginie Cleo Andrewsové. Po románech Květy z půdy, Lístky ve větru a Vykoupení ohněm vyjde Setba minulosti a Zahrada stínů.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Zveřejněny byly první klipy z filmu Hobit: Bitva pěti armád


Další fotky z chystané adaptace románu Prázdné místo J. K. Rowlingové. Minisérii chystá HBO v koprodukci s BBC.

4. dubna se vrátí seriál Outlander (natočený na motivy knih Diany Gabaldonové) s druhou částí první série. Podívejte se na první teaser. Zveřejněna byla také jedna vystřižená scéna z již odvysílané epizody.

Příští rok začne natáčení filmové adaptace románu Inferno Dana Browna. Hlavní role se tradičně ujme Tom Hanks, Siennu Brooks by si mohla zahrát Felicity Jones. Režíruje Ron Howard.

Byla zveřejněna první fotografie z chystané filmové adaptace knihy Rezistence. Vidíme na ní Tris, Čtyřku a Caleba. Film jde do kin v březnu 2015.

Přípravy druhého filmového dílu série Labyrint s názvem Spáleniště: Zkouška už jsou v plném proudu. Autor knihy, James Dashner, sdílel na svém Instagramu několik fotek z natáčení.

Zveřejněny byly první plakáty a několik fotek z chystané adaptace známé pohádky o Popelce. 

Channing Tatum a Reid Carolin budou režírovat a produkovat filmovou adaptaci knihy Odpusťte mi, Váš Leonard, která vyjde česky v Knižním klubu. Tatum se pravděpodobně objeví i v hlavní roli. Není to první adaptace knih Matthewa Quicka, už dříve byla zfilmována jeho Terapie láskou.

Zdroje: Independent.co.uk, Snitchseeker.com, Kniznivesmir.cz, Usatoday.com, Theguardian.com, Bookriot.com, Hypable.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Která kniha/adaptace/video/fotka vás zaujala nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *