Letem knižním světem (47. týden 2014)

Running Press a HBO uzavřeli partnerství a připravují řadu produktů k seriálu Hra o trůny (podle série Píseň ledu a ohně George R. R. Martina). V příštím roce vyjde např. kniha Game of Thrones: In Memoriam, která představí postavy, které během série zemřely. Chystají se i dva mini-kity – Game of Thrones: Stark Direwolf a Game of Thrones: Hand of the King Wax Seal. Také se spekuluje o tom, že by celá seriálová adaptace mohla být zakončena celovečerním filmem.

V Grand Palais v Paříži otevírají zajímavou výstavu fotografa Sachi Goldbergera, která představuje známé komiksové/filmové hrdiny v oblečení z doby renesance. 

Svaz českých knihkupců a nakladatelů zveřejnil novou Zprávu o českém knižním trhu za rok 2013. Z rozsáhlých statistik je patrné, že vychází stále více knih pro děti, audioknih i e-knih. Naopak oproti roku 2012 klesl celkový počet vydaných titulů.

Právě vyšlo prosincové číslo magazínu Neoluxor živě!, které nabízí 40 stran vánoční inspirace. Vyzvedněte si magazín u nás v knihkupectví nebo čtěte online.

Tento týden zveme na 5 skvělých akcí, které pořádáme v Paláci knih Luxor: 

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • V dubnu 2015 vychází volné pokračování thrilleru Sběratel očí s názvem Lovec očí.
  • V lednu se těšte na další knihu Lizy Marklundové. Severská detektivka Rudý vlk opět vypráví o vraždě a novinářce Annice Bengtzonové.
  • Ďáblův slovník ekonomie a financí, to je název knihy Pavla Kohouta, která vyjde v prosinci. Lze ji zařadit do dvou kategorií: kromě literatury faktu také do přihrádky humor. Kniha navazuje na původní Ďáblův slovník, který před více než sto lety publikoval známý cynik Ambrose Bierce a místy připomíná i známého C. Northcote Parkinsona a jeho zákony. Se suchým humorem vysvětluje základní i složitější termíny světa financí.
  • Milovníci urban fantasy se mohou těšit hned na 2 nové knihy: 4. díl Kroniky železného druida a další knihu Ilony Andrewsové.
  • Nakladatelství CooBoo zveřejnilo ediční plán na jaro 2015. Prohlédnout si ho můžete na Issuu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Chystá se nová filmová adaptace klasiky 1984 George Orwella. Režie se ujme Paul Greengrass, James Graham napíše scénář.

SPOILER! Mark Gatiss, jeden z tvůrců seriálu Sherlock (BBC) a představitel Mycrofta, prozradil několik drobností z další série. Diváky čeká jedna velká tragédie (spekuluje se o smrti Mary, Watsonovy ženy, která zemřela i v původních Doylových románech, Gatiss to ale nepotvrdil). Dále mluvil o návratu Moriartyho a slíbil, že bude vše důkladně vysvětleno (na rozdíl od Sherlockova záhadného přežití). Nová řada začne už na Vánoce 2015 (vánoční speciál) a bude pokračovat v lednu 2016 dalšími třemi díly.

Josh Boone uvedl, že jeho adaptace Kingovy knihy Svědectví bude rozdělena do čtyř filmů.

MTV chystá seriálovou adaptaci knih Terryho Brookse Shannara. V hereckém obsazení bylo zatím potvrzeno pouze jedno jméno – Poppy Drayton.

BBC America na své facebookové stránce zveřejnila první fotku z chystané adaptace knihy Jonathan Strange and Mr. Norrell v hlavních rolích s Eddiem Marsanem a Bertiem Carvelem. Premiéra bude v roce 2015.

Zveřejněn byl nový TV spot k filmové adaptaci Fifty Shades of Grey. V únoru navíc vyjde v originále kniha s filmovou obálkou.

Titulní píseň k poslednímu filmovému Hobitovi má svůj klip. The Last Goodbye nazpíval herec z trilogie Pán prstenů Billy Boyd.

Ti z vás, kteří už viděli film Hunger Games: Síla vzdoru, 1. část (podle stejnojmenné knihy), si jistě oblíbili píseň, kterou zpívá Katniss. Poslechnout si ji znovu můžete na YouTube.

Studio Disney chystá hranou adaptaci známé pohádky o Popelce. V hlavních rolích se představí Lily James a Richard Madden, dále hrají Cate Blanchett, Helena Bonham Carter a další hvězdy. Premiéra je 13. března 2015. Zveřejněn byl první trailer.

Sledujte na Instagramu spisovatele Johna Greena. Sdílí řadu fotek z natáčení filmové adaptace své knihy Papírová města.

23. ledna 2015 má premiéru nový film George Lucase, tvůrce Hvězdných válek. Animovaný muzikál Strange Magic je inspirovaný Snem noci svatojánské Williama Shakespeara a právě k němu byl zveřejněn první trailer.


Zdroje: Vanityfair.com, Mediabistro.com, Hypable.com, Collider.com, Insidemovies.ew.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Co říkáte na renesanční přehlídku hrdinů? Líbí se vám víc píseň z Hobita nebo Hunger Games? Který trailer vás zaujal? Vybrali jste si mezi připravovanými knihami tu svou? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *