Letem knižním světem (43. týden 2015)

V Blackwell’s Rare Books objevili mapu Středozemě s poznámkami J. R. R. Tolkiena. Našla se v jedné z knih Pauliny Baynes, která ji namalovala. Korespondence mezi ilustrátorkou a Tolkienem naznačuje, kolikrát ji musela Baynesová překreslovat, aby byl autor spokojen. Prodejce objevenou mapu nacenil na 60 000 liber.

Na blogu právě teď soutěžíme o novou knihu Jefferyho Deavera – Zapadákov.

Tento týden vás zveme na 2 akce v Paláci knih Luxor: 27. října pokřtíme knihu Václava Klause a 29. října bude naším hostem Dominik Landsman, autor Deníčků moderního fotra. 26. října chystáme jeden křest také v knihkupectví Quadrio, kde se před nedávnem nonstop psala detektivka Šest nevinných.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Na jaře 2016 vyjde v nakladatelství Plus už třetí kniha s Cormoranem Strikem. Nový krimiromán Roberta Galbraitha (J. K. Rowlingové) se bude jmenovat Ve službách zla. V detailu knihy si můžete přečíst i první českou ukázku.
  • V listopadu vydá Ikar deníkové zápisky populární herečky Ani Geislerové zachycují všední život i záblesky střeženého soukromí. P.S. pokrývá dobu pěti let, jejichž datace není úplně jistá.
  • Nakladatelství Plus chystá novou sérii s doktorem Watsonem. První díl s názvem Krajinou mrtvých mužů se odehrává za první světové války a Watson objeví v zákopech podezřelé tělo.
  • Na listopad chystá Argo další knihu Vilmy Kadlečkové, známé díky sérii Mycelium. Autorka ve svém románu O snovačce a Přemyslovi vystavuje dcery Krokovy moderní době.
  • Vzpomeňte si s kuchařkou Zatracené kyselo na vaření, jídlo a domácnost v osmdesátých a na počátku devadesátých let minulého století. Ve své druhé knize Jaroslava Kadlasová vzpomíná, jak se žilo v okresním městě pod horami a jak si po svatbě zařizovala vlastní domácnost a zvykala si na nové prostředí, tak odlišné od velkoměsta.
  • Pokud patříte mezi Springsteenovy fanoušky, nenechte si ujít pečlivě připravený a brilantně sepsaný životopis. Prozradí mnohé o jedné z největších osobností americké moderní hudby.
  • 10. listopadu vyjde strhující román Švadlena z Dachau historičky Mary Chamberlainové, který ukazuje, že válečná zvěrstva se zdaleka neodehrávala jen na frontě a dokázala semlít i úplně obyčejný ženský život.
  • BB/art chystá na konec listopadu nové vydání dvou knih Bernarda Cornwella se seriálovou obálkou – Bledý jezdecPoslední království. Televizní adaptaci vysílá pod názvem The Last Kingdom stanice BBC.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

ITV začíná v Budapešti natáčet drama podle knih Georgese Simenona s Julesem Maigretem. V hlavní roli se představí Rowan Atkinson. Dále hrají Fiona Shaw (Harry Potter, True Blood), Aiden McCardle (Mr Selfridge), Shaun Dingwall, Lucy Cohu a další.

Speciální epizoda seriálu Sherlock se bude jmenovat The Abominable Bride a vysílání je naplánováni na 1. ledna 2016.


FOX chystá adaptaci knihy Neila Gaimana Naštěstí (ne)máme mléko. Scénář napíše Bret McKenzie (Flight of the Conchords, Muppets), režie se ujme Edgar Wright, hlavní roli by si mohl zahrát Johnny Depp.

Zveřejněn byl další oficiální trailer filmové adaptace knihy Pýcha, předsudek a zombie, která jde do kin v březnu příštího roku.

Podívejte se na oficiální trailer nové epizody Star Wars. Premiéra filmu je naplánována na 18. prosince a v průběhu podzimu vychází v originále série knih a komiksů, které propojují nový díl s předchozím příběhem.

Ve filmu Fantastická zvířata a kde je najít se objeví scéna s volbami, v nichž bude kandidovat minimálně jeden politik, který se ve svém programu vymezuje vůči kouzelníkům. Twitter účet Portkey zveřejnil dvě fotky z natáčení v Liverpoolu, které zachycují demonstraci před St. George’s Hall. Na jednom z bannerů je nápis „Žádná kouzla v Americe“.

Podívejte se na dva nové spoty k filmové adaptaci Síly vzdoru, které má v Česku premiéru 19. listopadu.



Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Itv.com, Collider.com, Tor.com, Hypable.com, Redcarpetendings.com

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *