Letem knižním světem (43. týden 2014)

J. K. Rowlingová publikuje na Halloween nový příběh z univerza Harryho Pottera, tentokrát o Dolores Umbridgeové. Povídka dlouhá cca 1700 slov bude k dispozici na Pottermore.

Tom Doherty a George R. R. Martin se stanou prvními laureáty ocenění Library’s Harris Award, které uděluje Brown University za „vliv literatury na pop kulturu“.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • 27. listopadu vychází druhý díl oblíbené kuchařky Vaříme podle Herbáře, která vznikla na základě stejnojmenného pořadu na ČT. Tentokrát autorky vybraly i několik tipů pro vegany a vegetariány a na závěr prozradí, jaké lahůdky chystají rodině o vánočních svátcích a na Nový rok.
  • 4. díl sci-fi série Mycelium s názvem Vidění vyjde v nakladatelství Argo v půlce listopadu.
  • 11. listopadu vydá Práh knihu Co kdyby? od tvůrce veleoblíbeného webového komiksu xkcd. Miliony lidí každý týden navštěvují web xkcd.com, aby si mohly přečíst kultovní webový komiks Randalla Munroea. Jeho obrázky s hůlkovými panáčky pojednávající o vědě, technice, jazycích a lásce si už našly spousty oddaných fanoušků, a stejně tak jsou oblíbené i jeho výzkumem podložené odpovědi na ty nejpodivnější otázky čtenářů.
  • Na leden 2015 se chystá nové vydání knihy Radovana Krátkého Bubáci s podtitulem Malý přírodopis duchů, přízraků a strašidel. Poprvé kniha vyšla v roce 1961 a v paměti ji má v této podobě nejedna generace.
  • Nakladatelství CooBoo chystá na listopad hned dvě skvělé knihy: Čtyřka (Divergentní povídky) a Dash & Lily – Kniha přání (knížka od bestsellerového autora Davida Levithana a Rachel Cohnové). 
  • Seriálová představitelka Clarke čte úryvek z druhého dílu knižní série Prvních 100. V češtině knihu vydá nakladatelství CooBoo.

  • 6. listopadu vyjde napínavý psychologický thriller Rozluštěno od mimořádně oblíbeného čínského spisovatele Mai Jia, jehož předchozí knihy se staly předlohou televizních i filmových scénářů.
  • Nakladatelství Jota vydá 20. listopadu knihu Panenka z kostí, tajuplný, napínavý a zároveň citlivý příběh o síle fantazie, nerozlučném přátelství i o tom, že se člověk může stát dospělým, aniž by přestal věřit svým snům.
  • 5. května 2015 vyjde v originále pokračování trilogie Selekce s názvem The Heir. Zveřejněna byla obálka.

  • Zveřejněna byla obálka nové knihy Neila Gaimana s názvem Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances. V originále vyjde 3. února 2015. Tato antologie obsahuje již publikované krátké povídky, Doctor Who story, která byla vydána k výročí seriálu, a příběh, který se odehrává v univerzu Amerických bohů.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy. 22. října začala Knihománie, v rámci které vychází 22 podzimních bestsellerů. Až do 22. listopadu přidáváme k nákupu titulů z Knihománie dárek.

Filmové novinky

Premiéra Mockingjay (podle knihy Síla vzdoru) je za necelý měsíc a začíná se tedy objevovat čím dál tím více videí. Dnes se můžete podívat na dva nové TV spoty a sérii videí CapitolTV Presents ‚DISTRICT VOICES‘.


Dnes má premiéru web seriál na motivy knihy Upíři z Morganville. Zveřejněn byl trailer.


Poslední díl filmového Hobita bude obsahovat 45 minut dlouhou bitevní sekvenci, kde se všechny armády utkají pod Osamělou horou (zveřejněn byl i plánek bitvy). Warner Bros. také uvedlo, že finální titulkovou píseň The Last Goodbye nazpívá Billy Boyd (herec z trilogie Pán prstenů). Dále bylo zveřejněno video z natáčení druhého dílu, ve kterém uvidíte Benedicta Cumberbatche v roli draka Šmaka. A nakonec jedna perlička – Air New Zealand představilo nové Safety video.


V druhém filmovém dílu série Labyrint si zahraje i Nathalie Emmanuel (známá ze seriálu Hra o trůny). 

Koprodukční dokumentární cyklus o životě současných městských subkultur, který přiblíží 16 z 26 témat popsaných v mimořádně úspěšné knize Kmeny z roku 2011 bude od jara 2015 uveden na ČT2. Pod vedením Vladimira 518 se na jeho vzniku se podílí 10 režisérů. 


Zdroje: Shelf-life.ew.com, Mediabistro.com, Tor.com, Collider.com, Hypable.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Na kterou knihu se těšíte nejvíc? A jaké video vás zaujalo? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *