Letem knižním světem (42. týden 2014)

Letošní Man Bookerovu cenu získal australský spisovatel Richard Flanagan za svůj román The Narrow Road to the Deep North.

Nakladatelství Bloomsbury pořádá 5. února 2015 Harry Potter Book Night. Odehrávat se bude po celé Velké Británii, zapojí se školy, knihovny, knihkupectví apod. Více informací zatím nebylo zveřejněno.

V Londýně byla právě otevřena výstava věnovaná Sherlocku Holmesovi. The Telegraph zveřejnil několik fotografií.

Švýcarský nakladatel Peter Haag objevil při rešerších v New York Public Library několik ztracených textů Trumana Capota (napsal Snídani u Tiffanyho). 4 krátké novely napsal autor pravděpodobně v době svého dospívání (některé nejsou datovány).

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Nakladatelství Jota zveřejnilo nový ediční plán. Prohlédnout si ho můžete na Issuu.
  • Nakladatelství Panteon vydává během podzimní sezóny 4 krimi, které se pyšní titulem nejlepší detektivka roku 2013 (švédská, britská, francouzská a španělská). Po již vyšlých knihách Poslední Laponec a Dědictví kostí bude následovat Neviditelný muž ze Salemu a Bohové a bestie.
  • Milovníci vaření si letos na podzim přijdou na své. Vychází totiž řada vynikajících kuchařek. Kromě Umění francouzské kuchyně, která je jedním z hitů sezóny, vyjde ještě např. Kuchařka z románu s vůní kávy a špetkou skořice (recepty inspirované románem Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice) a Karolína – Domácí kuchařka (recepty vycházející z tradic našich babiček, ale upravené pro 21. století).
  • John Rizzo působil v CIA 34 let a během své kariéry zažil vystřídání jedenácti ředitelů CIA a sedmi amerických prezidentů. Ve své knize Muž CIA – Třicet let u zpravodajské služby odkrývá zákulisí zpravodajských služeb. Vychází začátkem listopadu.
  • 18. listopadu vychází další kniha Barbary Nesvadbové s názvem Pralinky, fejetony a povídky o vášni, lásce, zklamání, nevěře, deziluzi, zášti, přátelství i žárlivosti.
  • Po románu ON přichází další kniha Carey Heywood s názvem ONA, která vypráví tentýž příběh z pohledu hlavního hrdiny.
  • Jenny Lawson patří k nejvtipnějším a nejsledovanějším americkým bloggerkám, kterou oceňují i takové známé osobnosti jako Neil Gaiman pro její odvážně černý, politicky nekorektní, často bizarní humor, s jakým glosuje svůj život. Ve své literární prvotině Fakt se to stalo? aneb Víceméně pravdivé a rozhodně originální memoáry popisuje klíčové události z dětství, které prožila v zapadlém městečku bůhvíkde v Texasu. Vychází na konci října.
  • Druhý díl detektivní série s Cormoranem Strikem – Hedvábník, který pod pseudonymem Robert Galbraith napsala J. K. Rowlingová, vyjde 27. února 2015.
  • Nová kniha Nicka Hornbyho (autor nedávno zfilmované Dlouhé cesty dolů) se bude jmenovat Funny Girl a bude se odehrávat v Londýně v 60. letech.
  • Na letošním Comic Conu v New Yorku zveřejnil Marvel informaci, že se chystá young adult román s Black Widow (ve filmové franšíze ji hrála Scarlett Johansson) v hlavní roli. Napíše ho Margaret Stohlová, autorka Kroniky prokletých zaklínačů. Kniha vyjde v roce 2015.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy.

Filmové novinky

Filmové studio Warner Bros. oznámilo, že film Fantastická zvířata a kde je najít (inspirováno stejnojmennou knihou) bude trilogie s premiérami v letech 2016, 2018 a 2020. J. K. Rowlingová už dokončuje scénář, celou trilogii bude režírovat David Yates.

Sony připravuje nový film o Stevu Jobsovi, který bude vycházet z knihy Waltera Isaacsona. Nedávno se spekulovalo o tom, že si hlavní roli zahraje Leonardo DiCaprio, ten ale účast popřel. Novým jménem na seznamu kandidátů je nyní Christian Bale (představitel filmového Batmana). Ve hře jsou ale ještě Matt Damon, Ben Affleck a Bradley Cooper. Film bude režírovat Danny Boyle.

Hugh Grant uvedl, že nebude hrát ve třetím filmu s Bridget Jones.

Podívejte se na tři nové plakáty z filmu Hobit: Bitva pěti armád. Českou premiéru má film 11. prosince.

Zveřejněn byl klip z Mockingjay (podle knihy Síla vzdoru) s Katniss, která se vrací do 12. kraje.

Podívejte se na nové promo video k druhé sezóně seriálu The 100 (podle knihy Prvních 100). První díl odvysílá stanice CW 22. října.


Zveřejněn byl druhý trailer filmové adaptace knihy Nezlomený, kterou režírovala Angelina Jolie. Premiéra je naplánována na letošní Vánoce.


Zdroje: Huffingtonpost.com, Mediabistro.com, Shelf-life.ew.com, The Telegraph, Collider.com, Insidemovies.ew.com, Hollywoodreporter.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Na kterou připravovanou knihu se těšíte nejvíc? A jaký trailer vás zaujal? Kdo by podle vás měl hrát Steva Jobse? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *