Letem knižním světem (40. týden 2016)

Hollywood Reporter zveřejnil seznam 25 nejvlivnějších autorů roku 2016. Žebříček se připravuje podle počtu prodaných výtisků, množství adaptací, kulturního vlivu apod. V seznamu nechybí George R. R. Martin, Jeffrey Toobin, J. K. Rowling, Stephen King, Margaret Atwood, Neil Gaiman a další.

Vyšlo říjnové číslo magazínu Neoluxor živě! Prolistovat si ho můžete online, tištěný magazín je zdarma k dispozici ve všech našich knihkupectvích.

Tento týden si na našem blogu můžete zasoutěžit o balíček cen k filmu Inferno. Pro tři výherce máme knihu, volňásky do kina a 2 filmy s Robertem Langdonem.

Tento týden vás zveme na 4 akce do Paláce knih Luxor a autogramiádu Václava Klause ml. v Olomouci. Dnes od pěti budeme křtít knihu Blanky Řezníčkové, zítra v šest pořádáme křest společné knihy novináře Martina Moravce a úspěšného badmintonisty Petra Koukala, 5. října v 17:00 slavnostně uvedeme knihu Václava Větvičky a 6. října křtíme v 17:00 diář Dary Rolins.

Až do 16. října můžete využít novou O2 Extra výhodu – 20% slevu na vše při nákupu nad 399 Kč.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Další kniha Harukiho Murakamiho vyjde už začátkem listopadu. Útok na pekárnu je už třetím ilustrovaným svazkem, který svými grafikami doprovodila německá výtvarná umělkyně Kat Menschik. Obsahuje dvě povídky – oba texty spojuje téma, totiž nezvladatelný, krutý hlad.
  • 26. září 2017 vyjde v originále další román Dana Browna s názvem Origin. Těšíte se na návrat Roberta Langdona?
  • Série Skleněný trůn pokračuje Královnou stínů. Celaena Sardothien se v dalším díle vrací zpátky do říše a jediné, po čem touží, je pomsta. Vyjde v nakladatelství CooBoo v listopadu.
  • 25. října vyjde nová kniha Vlastimila Vondrušky – Breviář pozitivní anarchie. I když by asi přesnější název pro tuto knihu byl Ideologie v době uprchlické krize, nechce se autor podbízet bulvárně laděným titulem. Vynikající český spisovatel a historik se snaží především o objektivitu. Na základě faktů přesvědčivě dokazuje, že se na cestě, kterou v posledním desetiletí kráčí evropská společnost, opakují fatální chyby našich předků.
  • Věděli jste, že věci stárnou? Stačí jen na chvilku nedávat pozor a z věci, která před chvíli zářila novotou, je starý, nepotřebný krám. Ale kdo za to může? Dozvíte se v knize Překlep a Škraloup, kterou 24. října vydá Albatros.
  • Nový román Terezy Boučkové svým způsobem završuje volný a předem neplánovaný triptych jednoho příběhu: v Indiánském běhu se vše začíná, v Roku kohouta graduje a Život je nádherný ho uzavírá, končí. Vyjde 19. října.
  • Ještě vás neomrzely příběhy Sherlocka Holmese? Pak se těšte na knihu Páté srdce Dana Simmonse. V roce 1893 se slavný detektiv Sherlock Holmes a spisovatel Henry James vydávají do Ameriky, aby rozluštili záhadu svázanou se sedm let starým úmrtím Clover Adamsové, manželky váženého historika Henryho Adamse (jehož rodina dala Spojeným státům dva prezidenty).
  • 19. října vyjde ve Slovartu Vytrvalost – Pozoruhodný život a doba Emila Zátopka, první zahraniční biografie, která dokumentuje nevšední vzestup, pád a rehabilitaci muže, který byl prohlášen za „největšího běžce všech dob“.
  • Koncem října vyjde nová kuchařka Zdeňka Pohlreicha, Lehká kuchyně, o které autor říká: „Celý život jsem na dietě a vlastně nevím na jaké. Mám nadváhu prolínající se s obezitou a strašnou chuť s tím něco udělat. Nejde ale o dietu, která jednou skončí, jde o způsob, jak to vyřešit z gruntu. Rozhodl jsem se napsat knihu o rozumném jídle, bez gastronomické hysterie a zdraví nebezpečných experimentů. Lehká kuchyně je o tom, jak vařit zdravě (raději bych řekl rozumně) a se zachováním toho, co mě na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji mám rád – skvělé chuti a prezentace jídla! Tyto pokrmy mohou chutnat báječně a vypadat lákavě, a navíc se po nich nesvalíte na gauč, ale budete se cítit lehce!“
  • V roce 2019 se dočkáme filmové adaptace počítačové hry Minecraft, a tak není divu, že ji doprovodí i série knih. První se bude jmenovat Minecraft: The Island a napíše ji Max Brooks, autor Světové války Z.
  • Další kniha Lva Grossmana, autora trilogie Mágové, se bude jmenovat The Bright Sword a zaměří se na rytíře kulatého stolu. Začne tam, kde většina knih o Artušovi končí – u pádu Camelotu.
  • Blíží se vydání ilustrované verze Harryho Pottera a Tajemné komnaty s obrázky Jima Kaye. Podívejte se na ukázky ilustrací.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Zveřejněn byl další trailer filmu Fantastická zvířata a kde je najít. V českých kinech od 17. listopadu.


Podívejte se na nový IMAX trailer filmu s Jackem Reacherem, který je natočený podle románu Nevracej se od Lee Childa. Česká premiéra je naplánována na 20. října.


Tento týden má premiéru filmová adaptace Dívky ve vlaku. Nabízíme sérii klipů.


Johannes Roberts plánuje natočit filmovou adaptaci knihy Srdce v Atlantidě od Stephena Kinga. Film se bude jmenovat Hearts. Kniha je souborem pěti kratších příběhů, které na sebe volně navazují, a odehrává se během několika desítek let v druhé polovině minulého století. Hrdiny provázíme od dětství přes vysokoškolský život až po krutou zkušenost ve Vietnamu.

BBC One oznámilo, že chystá třídílnou minisérii románu Miniaturista od Jessie Burtonové. Vysílat by se měla v příštím roce. Příběh se odehrává v roce 1686 v Amsterdamu. Hlavní hrdinka – osmnáctiletá Nella Oortmanová – přijela z chudé venkovské rodiny, aby se ujala role manželky zámožného kupce Johannese Brandta, avšak místo milujícího manžela ji přivítá jeho odměřená sestra, černý sluha a prostořeká služebná. Když se Johannes později vrátí z cest, věnuje Nelle velice zvláštní svatební dar – skříňkovou repliku jejich domu.

BBC Radio 4 chystá další rozhlasovou adaptaci knihy Neila Gaimana, tentokrát Hvězdného prachu. Vysílat by se měla v prosinci 2016 a dostupná bude i posluchačům mimo Velkou Británii skrze aplikaci BBC iPlayer.

Fox Searchlight Pictures chystá filmový životopis A. A. Milneho, autora Medvídka Pú. Hlavní roli si zahraje Domhnall Gleeson, jeho ženu ztvární Margot Robbie a Christophera Robina bude hrát Will Tilston. Režíruje Simon Curtis (My Week with Marilyn, Woman in Gold). Premiéru bude mít film příští rok.

Fox 2000 připravuje filmovou adaptaci románu Nádherné trosky. Režie by se mohl ujmout Sam Mendes, který je známý zejména díky filmům s Jamesem Bondem (režíroval Skyfall a Spectre). 

Člen rady Lionsgate Patrick Wachsberger prozradil ScreenDaily, že je studio nakloněné k pokračování filmů ze světa Stmívání. Zatím to bylo proneseno jen tak mezi řečí, uvidíme, co se z toho vyklube.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Bookriot.com, Hollywoodreporter.com, Tor.com, Adweek.com, Collider.com, Pagetopremiere.com, Hypable.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *