Letem knižním světem (40. týden 2014)

Cena Josefa Škvoreckého má šest finalistů: Petra Hůlová: Macocha, Emil Hakl: Hovězí kostky (oba už cenu v minulosti vyhráli), Václav Kahuda: Vítr, tma, přítomnost, Jan Němec: Dějiny světla, Martin Reiner: Básník a Lucie Tučková: Suzanne Renaud/Petrkov 13. Vítěze porota vybere v listopadu.

Známý román Fjodora Dostojevského, Zločin a trest, se příští rok dočká v Moskvě uvedení v podobě muzikálu. 

Do Guinessovy knihy rekordů se nově zapsal Mexičan Vargas s největší sbírkou předmětů z univerza Harryho Pottera na světě. Vlastní celkem 3 097 kousků hůlek, šál, košťat, plyšáků, vlajek, figurek a dalších artefaktů.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Diana Gabaldonová podepsala smlouvu na napsání 9. knihy v sérii Cizinka, která se dočkala i seriálového zpracování. Letos na podzim vyjde v češtině druhá část knihy Hořící kříž (5. díl).
  • Na začátku roku 2015 vyjde v Ikaru další kniha Jojo Moyesové, autorky knih Než jsem tě poznala a Poslední dopis od tvé lásky, s názvem Záliv SIlver Bay.
  • Letos v říjnu vyjde v originále třetí pokračování série Havraní bratrstvo od Maggie Stiefvaterové (v češtině zatím vyšel 1. díl). Podívejte se na book trailer. Píseň v pozadí složila sama autorka.

  • Young adult novinky z nakladatelství YOLI: Na začátku listopadu vyjde nová kniha Colleen Hooverové (Bez naděje, Ztracená naděje) s názvem Život jedna báseň. 1. prosince vyjde další díl série Labyrint od Jamese Dashnera, Zkouška ohněm, už se připravuje i filmové zpracování. Ve stejný den se dočkáme i dalšího románu J. A. Redmerski – po Na hraně zapomnění přichází Na hraně věčnosti. 10. prosince vyjde první díl nové série Jamie McGuire s názvem Prozřetelnost, strhující paranormální romance plná napětí.
  • 5. listopadu vychází v originále 9. pokračování Deníků malého poseroutky. Česky vyjde kniha příští rok v nakladatelství CooBoo. Podívejte se na trailer, ve kterém vystupuje sám autor, Jeff Kinney. Mimo jiné představuje i novou postavu – prasátko.

  • Už příští týden vyjde nový knižní hit nakladatelství Domino s názvem Dokonalá chuť aneb Jak sníst svého manžela. Motto knihy: „Brilantní a doslovná pitva manželství.“
  • V listopadu vyjde v nakladatelství XYZ první česká biografie Benedicta Cumberbatche, představitele seriálového Sherlocka na BBC. Kniha popisuje vše zajímavé z jeho života včetně dobrodružných zážitků z Cumberbatchových cest Tibetem a traumatu prožitého během únosu v jižní Africe.
  • Na konci října vydá nakladatelství Argo další román Irvina Welshe s názvem Heráci. Autor v této knize dopodrobna mapuje události, které vedly k drogovému bezčasí legendárního Trainspottingu.
  • V září 2015 vyjde další kniha s agentem 007. Knihu napíše Anthony Horowitz na základě námětu Iana Fleminga.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy.

Filmové novinky

Vznikají nové minipříběhy k filmovému zpracování série Stmívání. Těšit se můžete na celkem 5 krátkých filmů s postavami ze slavné upíří ságy, které budou postupně zveřejněny na Facebooku. Projekt nese název Storytellers — New Creative Voices of The Twilight Saga.

Dalším příspěvkem do soundtracku k filmu Mockingjay (podle knihy Síla vzdoru) je píseň Yellow Flicker Beat od Lorde. Na Instagramu filmu se také objevily nové fotografie.

Zveřejněn byl trailer filmu inspirovaný knihou Americký sniper. Film bude uveden do kin příští rok, hlavní roli hraje Bradley Cooper.


Režisér Ron Howard má ambiciózní plán adaptovat některé knihy z Kingovy série Temná věž. Autor prozradil v rozhovoru pro MTV, že se chystá kombinace filmů a seriálu. Nápad na tento projekt vznikl už před několika lety, tehdy se uvažovalo např. o obsazení herce Javiera Bardema do role Rolanda Deschaina.

Stephen Chbosky, autor knihy Ten, kdo stojí v koutě, bude psát scénář k hrané verzi Krásky a zvířete z dílny Disney.

Autorka Carrie Brownstein by měla dokončit projekt Nory Ephron – Lost in Austen. Původní minisérie z roku 2008 o dívce, která se ocitne uprostřed děje románu Pýcha a předsudek Jane Austenové, se dočká nové filmové adaptace.

Byly obsazeny další role v pokračování filmu Labyrint: Útěk. V adaptaci Labyrint 2: Zkouška ohněm si zahrají Jacob Lofland (Aris), Rosa Salazar (Brenda) a Giancarlo Esposito (Jorge).

Benedict Cumberbatch si zahraje Richarda III. v pokračování série BBC na motivy her Williama Shakespeara. Zveřejněna byla první fotografie.

Byly obsazeny hlavní role v bollywoodském remaku filmové adaptace knihy Hvězdy nám nepřály. Guse a Hazel si zahrají Varun Dhawan a Deepika Padukone. Natáčení začne v březnu.

Podívejte se na sneak peak z prvního dílu druhé série adaptace knihy Prvních 100. Premiéra je 22. října na CW.


Zveřejněn byl první klip z filmové adaptace knihy Serena s Bradleym Cooperem a Jennifer Lawrence v hlavních rolích.


Zdroje: iDnes.cz, Tyden.cz, Outlandertvnews.com, Mediabistro.com, Tor.com, Shelf-life.ew.com, Collider.com, Theguardian.com, Hypable.com, Insidemovies.ew.com, Redcarpetendings.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Na kterou z chystaných knih se nejvíc těšíte? Co jste si vybrali z nabídky novinek? Líbí se vám nový song z Mockingjay? A jak jste spokojení s castingem bollywoodského remaku Hvězd? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *