Letem knižním světem (39. týden 2014)

Spisovatel James Patterson věnoval £130,000 nezávislým knihkupectvím ve Velké Británii, které podporují děti ve čtení a mají ve svém obchodě specializovanou dětskou sekci.

Ruské studio Ruetemple navrhlo nový městský mobiliář – koutky na čtení, knižní bary a knižní stánky. Jednotlivé prvky byly vystaveny v moskevských parcích.

Dnes od 16:30 křtíme v Paláci knih Luxor novou knihu Ladislava Špačka s názvem Úspěšný obchodní zástupce. V úterý 30. září představíme knihu Andělé všedního dne od Michala Viewegha i stejnojmenný film Alice Nellis. Od 16:00 se na vás bude těšit režisérka, spisovatel i někteří herci. 1. října křtíme knihu Dračí oči a 2. října zveme na vzpomínkové odpoledne na skladatele Eduarda Pergnera u příležitosti 50. výročí zahájení Miniaturního kabaretu Luxor.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • 17. listopadu vyjde v nakladatelství CooBoo Destrukční deník. Už nějakou dobu prodáváme anglický originál – Wreck this journal – a má obrovský úspěch. Světový bestseller nyní i pro české tvořitele a kreativce! Stejné nakladatelství chystá na 24. listopadu knihu podle oblíbeného seriálu Once Upon a Time s názvem Bylo nebylo.
  • Román Entry Island od Petera Maye se na festivalu Bloody Scotland stal skotskou detektivkou roku. Nakladatelství Host vydá knihu v češtině.
  • Autorovi bestselerů Šaman, Ranhojič, Lékařka, Poslední žid, Rabi a Tribunál smrti u nás vyjde další skvělá kniha. Noah Gordon představuje Tajemný diamant, příběh Harryho Hopemana, který se prolíná s osudy mimořádného diamantu z pokladu Šalomounova chrámu.
  • V Bouřlivých časech, nové knize o zaklínači Geraltovi z Rivie, mistr polské fantasy Andrzej Sapkowski opět překvapuje. Nevypráví o jinošských letech bělovlasého zabijáka příšer ani o jeho osudech po smrti / nesmrti, kterou končí poslední svazek ságy. Tato kniha má v zaklínačské historii zvláštní místo, není to ani začátek ani konec ságy o Geraltovi. Jak píše autor – příběh pokračuje a nikdy nekončí… Vychází 14. listopadu.
  • 27. října vyjde znovu kniha oblíbené autorky Barbary Woodové s názvem Hra osudu.
  • 15. října se můžete těšit na titul Padrino Krejčíř – Afričan, pokud vás zaujala trilogie Kmotr Mrázek, další knihu Jaroslava Kmenty nesmíte minout.
  • 3. listopadu vyjde v Ikaru nová kniha Rhondy Byrne s názvem Denní naučení. Autorka vás provede rokem učení a podělí se s vámi o moudrost i vhled, jak dosáhnout harmonie se zákony, které ovládají všechny lidské bytosti.
  • 10. listopadu vychází unikátní publikace, kterou sestavil Ján Simkanič a která představuje krátké texty více něž 60 autorů, známých osobností z žurnalistiky, filmu, internetu apod. Mé dětství v socialismu vychází k 25. výročí Sametové revoluce a prezentuje soubor vzpomínek lidí, kteří zažili dětství před rokem 1989.
  • James Dashner plánuje přidat další pokračování své série Maze Runner (u nás vyšel zatím překlad 1. dílu s názvem Labyrint: Útěk). Kniha se bude jmenovat The Fever Code, dějově bude předcházet 1. dílu a vyjde v originále v roce 2016.
  • Rick Riordan, autor série o Percym Jacksonovi, ohlásil novou knižní sérii. Bude čerpat z norské mytologie, ale odehrávat se bude v Bostonu. První díl Magnus Chase and the Gods of Asgard vyjde v originále v říjnu 2015.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy.

Filmové novinky

Podívejte se na klip z filmové adaptace knihy Rohy s Danielem Radcliffem v hlavní roli. Premiéra je plánována na 31. října.

Aidan Gillen (známý ze seriálu Hra o trůny jako Petyr Baelish) si zahraje ve filmové adaptaci druhého dílu série Maze Runner Jamese Dashnera. The Scorch Trials (pokračování Labyrint: Útěk) se začne natáčet v říjnu a premiéra je plánována na 18. září 2015.

Chystá se filmová adaptace knihy Zlodějka spisovatelky Sarah Watersové. Projekt povede kultovní korejský režisér Park Chan-wook, který také trochu obmění prostředí. Z Anglie 19. století posune příběh do Koreji 20. století. Film se bude jmenovat Agashi.

Autorka Gillian Flynnová vytvořila na Spotify hudební playlisty pro Nicka a Amy z jejího thrilleru Zmizelá. Zveřejněny byly také nové plakáty a klip.


Na oficiálním Instagramu The Hunger Games se objevily nové fotografie z Mockingjay (podle knihy Síla vzdoru).

Ve filmové adaptaci knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti si možná zahraje i Asa Butterfield (známý z filmu Enderova hra). Objeví se v roli Jacoba Portmana. Film režíruje Tim Burton, slečnu Peregrinovou má hrát Eva Green, premiéra bude 4. března 2016.

Za necelý měsíc bude mít premiéru druhá řada seriálu The 100 na motivy knihy Prvních 100. Podívejte se na fotografie z první epizody.

Další potvrzená jména pro filmovou adaptaci knihy Pýcha, předsudek a zombie: Charles Dance a Lena Headey, známí ze seriálu Hra o trůny jako Tywin a Cersei Lannister.

Zdroje: Mediabistro.com, Theguardian.com, Shelf-life.ew.com, Kniznivesmir.cz, Bookriot.com, Bookpatrol.net, Hypable.com, Pagetopremiere.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Co říkáte na nový knižní mobiliář, chtěli byste něco takového i ve vašem městě? Na jaké knihy se těšíte nejvíc? Zaujalo vás nové obsazení rolí v chystaných filmech? A jak se vám líbí fotky z Mockingjay a The 100? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *