Letem knižním světem (36. týden 2016)

Na blogu tento týden soutěžíme o vstupy na exkluzivní předpremiéry filmu Dítě Bridget Jonesové. Pojďte s námi do kina!

Zveme vás na 3 akce do Paláce knih Luxor: Dnes od 17:00 proběhne prezentace nové knihy uznávané a oblíbené odbornice na moderní gastronomii a zdravou výživu Jarmily Mandžukové, zítra křtíme v 17:00 novou knihu Václava Klause ml. a 8. září bude naším hostem Roman Vaněk.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Mladá fronta vydala ediční plán na podzim a zimu 2016. Prohlédnout si ho můžete na Issuu.
  • Podzimní ediční plán představilo také nakladatelství Fragment. Prolistujte si jej.
  • Nakladatelství XYZ získalo česká práva na čtvrtou knihu o svérázné smolařce Bridget Jonesové. Nová kniha Helen Fieldingové se na pultech našich knihkupectví objeví na konci listopadu tohoto roku, měsíc a půl po svém vydání ve Velké Británii. Román Dítě Bridget Jonesové vznikl na základě pravidelných sloupků v deníku The Independent, v nichž autorka líčila poněkud hrbolatou cestu své hlavní hrdinky k mateřství.
  • Konečně další Aristokratky od Bočka! 13. října vyjde v nakladatelství Druhé město román Aristokratka na koni, ve kterém Marie Kostková z Kostky opět řeší nezáviděníhodné problémy.
  • Po dvou dílech Deníčku moderního fotra přichází Dominik Landsman s Deníčkem moderního páru. Nová kniha, kterou napsal společně s blogerkou a spisovatelkou Zuzanou Hubeňákovou, se pouští na stejnou půdu, ale zpátky do doby, kdy ještě nebyl otcem.
  • V říjnu se můžete těšit hned na dvě kuchařky známých foodblogerek – Kuchařka delicious blog Lucie (97 receptů nejmodernější zdravé gastronomie s fotografiemi, které už od pohledu „pošimrají“ vaše chuťové buňky) od Lucie, food blogerky roku 2014 a Coolinářka – Testováno na rodině od Svatavy Vaškové alias foodblogerky Coolinářky.
  • Fejetony o jazyce tvoří jednu z pravidelných rubrik internetového magazínu Literární bašta Dobré češtiny. Kniha Moje řeč přináší výběr těch nejlepších, rozšířený o několik zbrusu nových textů. Vyjde 17. října.
  • 12. září se vám dostane do ruky Měsíční deník, zachráněný součinem těch nejabsurdnějších okolností, ve kterých hraje svou nezastupitelnou úlohu obyčejný rohlík. Celé dílo sestává z vyprávění bývalého žoldáka Marcela Šebesty, toho času námezdního dělníka vykonávajícího tvrdou práci na Měsíci. Jeho slovník je natolik specifický, že rozesměje i žirafu.
  • V září se můžete těšit na novou knížku Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka – Filmové komedie S+S I. Zachycuje literární předobrazy budoucích filmů, ale rychle plynoucí čas zavinil, že už jsou to vlastně předobrazy filmů pro pamětníky: Jáchyme, hoď ho do strojeMarečku, podejte mi pero, Na samotě u lesa a další.
  • „Jako malý kluk jsem měl rád pohádky. Teď se s nimi občas potkávám i v životě – v říši špionáže,“ píše Karel Pacner v úvodu své nové knihy Podivné špionážní hry, v níž posléze odhaluje různá tajemství špionážních operací a především špionážních mystifikací, uvádí čtenáře do zákulisí tajných služeb a přináší nová fakta a souvislosti. Vyjde koncem září v nakladatelství Plus.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Podívejte se na promo video k filmu Dítě Bridget Jonesové, které představuje nové scény i rozhovory s herci, a sérii klipů. V českých kinech má film premiéru 15. září.



Objevily se první dohady ohledně obsazení hlavní role v připravované minisérii BBC podle detektivek Roberta Galbraitha (J. K. Rowlingové). Cormorana Strikea by se mohl zahrát Tom Burke, známý ze seriálu Tři mušketýři. Seriál The Cormoran Strike Mysteries bude adaptací dosud publikovaných knih se Strikem a začne se natáčet koncem tohoto roku. Premiérového dílu bychom se měli dočkat v roce 2017. A když už jsme u těch nepotvrzených zpráv, proslýchá se, že Warner Bros. chystá filmovou trilogii na motivy knihy Harry Potter a prokleté dítě a Daniel Radcliffe by se mohl vrátit na stříbrné plátno jako Harry Potter.

Těšíte se na 4. sérii Sherlocka od BBC? My velice. Detaily zatím nebyly zveřejněny – nevíme, jaká díla Arthura Conana Doyla se tvůrci rozhodli zpracovat a premiéra je také nejasná. Vypadá to ale, že se jí dočkáme tradičně začátkem nového roku.

Nenechte si ujít featurette video a sérii klipů z filmové adaptace románu Světlo mezi oceány, ve které se představí dvě největší hollywoodské hvězdy – Michael Fassbender a Alicia Vikander. Uvedení v ČR zatím nebylo potvrzeno.


Podobně se můžete naladit i na filmovou adaptaci knihy Sully: Zázrak na řece Hudson, která má v ČR premiéru už tento týden. Představujeme otitulkovaný film o filmu a sérii klipů.


Kromě Sullyho uvidíme letos Toma Hankse ještě v jeho tradiční roli – Roberta Langdona. 13. října se v českých kinech představí další adaptace Brownova románu, tentokrát Inferna. Podívejte se na nové promo video.


Jste zvědaví na hranou Krásku a zvíře? V novém sneak peeku se kromě záběrů z dříve zveřejněného teaseru objevují i představitelé hlavních rolí – Emma Watson a Dan Stevens –, kteří čtou jeden z dialogů. Na celý film se pak půjdeme podívat do kina 16. března 2017.


První klip představili tvůrci filmové adaptace knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, která má v českých kinech premiéru 29. září.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Marieclaire.com, Hypable.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *