Letem knižním světem (35. týden 2016)

V Belgii loví místo Pokémonů knihy. Inspirován úspěchem aplikace Pokémon GO, vytvořil ředitel jedné základní školy online hru, kde si místo Charmandera můžete ulovit knížku – během prvního týdne přilákala tisíce zájemců. Hra Chasseurs de livres (Lovci knih) probíhá na Facebooku v příslušné skupině, do skupiny hráči přidávají fotografie míst (nápověd), kam ukryli knihu. Většinou se jedná o knihy, které již hráči přečetli, a chtějí je poslat dále do oběhu, aby si je přečetli další zájemci. Rozšíří se podobná věc i u nás?

Vyšlo zářijové číslo magazínu Neoluxor živě!, které startuje novou podzimní sezónu plnou úžasných novinek. Časopis si můžete zdarma vyzvednou v jakémkoliv naše knihkupectví nebo číst online na blogu.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství Vyšehrad vydalo ediční plán na podzim a zimu 2016. Prohlédnout si ho můžete zde.
  • Co kdyby existovala látka, díky níž byste si vybavili své minulé životy? Co kdyby vás někdejší životy mohly zavést ke skutečné lásce? A co kdybyste zjistili, že vás už celé tisíce let ohrožuje všehoschopný nepřítel? To zjistíte v chystaném románu Malíř vzpomínek, který vyjde v říjnu.
  • Francouzi jsou sice zvláštní, ale mimořádně sympatický národ. A nejen o tom vypráví Stefan Ulrich, který se s rodinou přestěhoval z Říma do Paříže. Knihu Bonjour la France! Rok v Paříži vydá nakladatelství Motto.
  • „Jmenuji se Harriet Mannersová a jsem geek.“ Tak začíná první díl jedné z nejpopulárnějších současných knižních sérií pro mládež Geek girl, která u nás vyjde v říjnu. Harriet ví, že kočka má v uchu 32 svalů, že člověk se průměrně patnáctkrát za den směje, že jednou ze složek dynamitu jsou burské oříšky. Nikdo ji však nemá moc rád, teda až do chvíle, než si jí všimne modelingový agent.
  • 13. října vyjde kniha Krvavé léto 1945, která volně navazuje na předchozí autorovu knihu Krvavé finále. Najdete v ní informace o násilnostech, které se odehrály na území dnešní České republiky v období květen-srpen 1945. Jedná se především o události spojené s tzv. divokým odsunem českých a moravských Němců, ale také o události, při nichž jsou pachateli vojáci Rudé armády a dalších armád operujících na našem území.
  • Představte si, že stojíte na tržišti a pozorujete hemžení kolem… K jakému stánku se vydáte nejprve? A pokud byste se rozhodli jinak, změnilo by to nějak běh následujících událostí? A čí osudy se tu proplétají? Deset postav, deset úhlů pohledu, jak vyprávět jeden příběh: to je Tržiště Petra Hugo Šlika.
  • Představte si Paříž na počátku na 20. století: pánové v buřinkách, dámy v korzetových šatech, široké bulváry, první automobily, vstupy do metra zdobené nádhernou secesní výzdobou. Pak si představte Magickou Paříž – místo, kde se realita prolíná se světem čar a kouzel. Kolem chrličů na Notre-Dame poletují barevní ptáčci, Eiffelova věž z bílého dřeva zpívá, v Seině plavou sirény a okřídlené kočky diskutují o filozofii. Vítejte v Ambermeru, světě plném intrik, tajemství a kouzel…
  • V září vydá nakladatelství KNIHA ZLIN psychologický thriller La Loba amerického spisovatele Alana Russela, v němž z jednu z hlavních postav ztvárnila neposkvrněná a nezkrotná aljašská příroda. 

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

BBC chystá 7 nových adaptací knih Agathy Christie, které uvede v následujících 4 letech. Jako první se dočkáme Zkoušky neviny, kterou chytá Sarah Phelps.

22. října má na BBC America premiéru nový osmidílný seriál na motivy knihy Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho od Douglase Adamse. V hlavních rolích se představí Samuel Barnett a Elijah Wood.


Zveřejněn byl první trailer filmové adaptace knihy Psí poslání, která má v Česku premiéru 2. února 2017. Citlivý a humorný příběh jedné psí duše v několika tělech, jenž nám připomíná, že láska nikdy neumírá, skuteční přátelé nás nikdy neopouští a každé stvoření má na světě svoje nezaměnitelné poslání.


Americký kontroverzní umělec Harmony Korine je jedním z těch, kteří tomuto přívlastku skutečně spolehlivě dostojí. Ve svém díle s oblibou přichází se šokujícími či zkrátka poněkud úchylnými tématy, která jsou často dodávána v surreálném nebo jinak těžko pochopitelném balení. A nyní se chystá na filmovou adaptaci neméně kontroverzní knihy Tampa, kterou by mohl představit na HBO. Na bližší informace stále čekáme.

Podívejte se na nové fotky z nové adaptace Krásky a zvířete, kterou připravuje studio Disney. Na prvním obrázku vidíme Cogswortha (Ian McKellen) a Lumièra (Ewan McGregor), poprvé se také objevuje Zvíře (Dan Stevens) a poslední fotka pak představuje scénu s Gastonem (Luke Evans), který je bohužel otočený zády ke kameře. V ČR má film premiéru 16. března 2017.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Hollywoodreporter.com, Reflex.cz, Bbcamerica.com, Csfd.cz, Collider.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *