Letem knižním světem (33. týden 2016)

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství Baronet vydalo ediční plán na druhé pololetí roku 2016. Prohlédnout si ho můžete zde.
  • Z Aaronovitchovy série čekají čeští čtenáři ještě na Šepot podzemí, ale nakladatelství Argo už představilo obálku dalšího dílu – Prokleté domovy. Datum vydání zatím nebylo oznámeno.

  • V září vydá nakladatelství Fragment young adult román Mistr papírových kouzel – opravdu originální příběh dívky, která místo studia magie zaměřené na kouzlení s kovy nastoupí k mistrovi papírové magie.
  • Koncem srpna vyjde oficiální publikace ČOV Rio 2016, která nabídne netradiční pohled na hry XXXI. letní olympiády v Riu. Přináší snímky špičkových sportovních fotografů pod vedením Herberta Slavíka, kteří zaznamenají nejenom úspěchy a zklamání českých reprezentantů, ale také tvář olympijských her, která zůstává divákům skrytá – zákulisí, dřinu i odpočinek sportovců. Kromě výsledkového servisu se čtenáři jistě rádi začtou do nejdůležitějších příběhů, se které v průběhu her na sportovištích i mimo ně odehrály.
  • Také máte doma malého nespavce? Zapomeňte na počítání oveček a ostatní zklidňující prostředky, nejnovější zbraň v pradávné bitvě mezi rodiči a dětmi při uspávání je na světě! Po úspěšné knížce O králíčkovi, který chtěl usnout přichází další knížka švédského psychologa Carla-Johana Forsséna Ehrlina s názvem O slůněti, které chtělo usnout – za pomoci účinných psychologických triků pomůže zdolat nekonečné potíže s usínáním dětí a ukládání do postýlek proměnit v láskyplný a zklidňující rituál. 
  • Kdo platí na rande? Kdo opravdu zdržuje, když se odchází z bytu? Novou metou ve vztahu je znát navzájem své heslo k počítači, muži mají krémy proti vráskám a ženy dělají kariéru. Miloš a Michelle se v tom chaosu snaží zorientovat. Žijou totiž v generaci dnešních třicátníků, tedy v první generaci, která si v životě nastavuje svá vlastní pravidla. A tím, že spolu nespí, k sobě mohou být upřímní. Jejich krátké tematické sloupky, které už rok vycházejí na Bezjablka.cz, vyjdou nyní i knižně. Bez jablka vydá nakladatelství Motto.
  • Po knížce Šťastní lidé čtou a pijou kávu je tady pokračování. V Šťastní lidé mají snadný život je hlavní hrdinka Diane rozhodnutá začít nový život v Paříži. S pomocí svého přítele Felixe se vrhne do práce ve své kavárně „Šťastní lidé čtou a pijou kávu“ a v tomto klidném přístavu potká jednoho dne Oliviera. Vyjde v říjnu.
  • V říjnu vydá XYZ sloupky s názvem Je mi třicet a jsem single, které vycházely dva roky v deníku Metro. Autorka Ilona Kleníková v nich popisuje útrapy a radosti single života, když je vám třicet a všichni kolem vás jsou šťastně zadaní.
  • Rosemary a její syn – pokračování kultovního románu Rosemary má děťátko – vyjde v říjnu v nakladatelství XYZ. Z vytouženého děťátka vyrostl mladý, tajemný a neodolatelný Andy, který se před koncem tisíciletí stal idolem. 
  • Máte rádi kouzelné příběhy Roalda Dalhla? Obra Dobra, Karlíka a továrnu na čokoládu a další? Pak si v říjnu nenechte ujít knížku Čarokrásnické světy Roalda Dahla – průvodce úžasnými příběhy mistra vypravěče, tvůrce roztodivných postaviček, fantastických bytostí, příšer a příšerek je určena pro všechny dětské a dospělé lidské bytosti s dětskou duší nebo sklony k dětinskosti.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Seriálové adaptace se dočká další dílo George R. R. Martina. Po Písni ledu a ohně, která skončí 8. sérií, uvidíme jeho Divoké karty – knižní sérii, která v originále čítá 22 dílů. U nás zatím vyšly 2: Divoké karty a Trumfová esa. Martin působí jako editor celé ságy, na jejím obsahu se však podílí celá řada spisovatelů. Podle Martina by společnost Universal Cable Productions, která koupila práva, mohla seriál představit zhruba za dva roky.

Po letech se opět dočkáme filmové adaptace Narnie, kterou připravuje studio Sony. Na plátnech kin se představí Stříbrá židle. K novému tvůrčímu týmu pravděpodobně přibude i zbrusu nové obsazení. Čekáme na další informace.

Speciální filmové vydání časopisu Entertainment představilo nové fotografie z filmu Fantastická zvířata a kde je najít, který uvidíme v českých kinech od 17. listopadu. Poprvé se na scéně objevuje Ezra Miller v roli Credence Barebonea, jehož matka vede hnutí New Salem, které chce obnovit čarodějnické procesy. Vypadá to, že se o něj zajímá bystrozor Graves v podání Colina Farrella. Článek také prozradil, že se spousta scén bude odehrávat v centrále MACUSA (obdoba Ministerstva kouzel) a zajímavým detailem je, že oběžníky, které v Anglii létají chodbami a halami, mají v Americe podobu origami krys, které se přesunují potrubím mezi odděleními. Fotky ve větším rozlišení si můžete prohlédnout v galerii pod článkem.

10. listopadu bude do českých kin uveden snímek Arrival, který je natočen na motivy knihy Příběhy vašeho života od Teda Chianga. V hlavní roli se představí Amy Adams, podívejte se na trailer.


Zveřejněn byl další trailer nového filmu s Jackem Reacherem, který byl natočen na motivy románu Nevracej se. V českých kinech od 20. října.


Nového traileru se dočkalo i Brownovo Inferno, které bude do kin uvedeno 13. října. Jde už o třetí film s Robertem Langdonem (natočený podle 4. knihy série), všechny snímky režíroval Ron Howard.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: iDnes.cz, Csfd.cz, Snitchseeker.com, Collider.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *